-
06 декември 2016 10:32
- 1183
- 0
Рибата е вкусна и полезна храна, но рибните запаси в световен план са поставени под огромен натиск. Близо 60% от ресурсите са обект на свръхулов – лови се повече, отколкото може да се възпроизведе, а други 30% се експлоатират до краен предел – взима се точно толкова, колкото се и възстановява.
Едва по-малко от 11% от запасите се използват умерено. Данните са от последния доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO).
Продължаващото изпразване на океаните от риба застрашава не само природата, но и хранителната сигурност на човечеството, тъй като три милиарда души на планетата разчитат на морската храна като незаменим източник на протеини. Никулден е добър повод да поговорим за това какво може да направи всеки от нас за опазване на тези така ценни ресурси. Европейският съюз е най-големият вносител на риба и морска храна в света, а основна част от вноса идва от развиващите се страни. Това означава, че европейските потребители имат огромна сила да повлияят на процесите в световен план. В Европа WWF съветва потребителите как да избират риба, така че с избора си да не вредят на живота в океаните.
За целта в много държави бяха издадени наръчници. Съвсем наскоро такъв наръчник за първи път се появи и в България.
Той се нарича Рибен буквар 2.0 и, както подсказва и наименованието буквар, е изключително удобен за използване. Електронното му издание може да се открие на изключително лесен уеб адрес: riba.wwf.bg, а печатната версия се побира в портфейл, за да може са се носи на пазар. Различните риби в буквара са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено препоръчваме, жълто – премислете и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.
Важно е, че това дали един продукт може да се определи като устойчив, зависи освен от вида на рибата и от метода на улов, както и от района на произход. Различните методи на улов оказват различно влияние върху околната среда, а в едни райони запасите са по-стабилни, отколкото в други. Съгласно европейските регламенти всеки етикет на риба трябва да съдържа информация за метода на улов и района на произход.
В случай че такива данни липсват не съветваме потребителите да купуват съответния продукт, тъй като няма гаранция за произхода му и за това доколко производството му може да се определи като устойчиво.
Последвайте канала на
Свързани новини
Решителен сблъсък: 11-те на България и Литва, чакаме помощ и от Англия
Стана ясно кой ще води националния отбор на България
Пашов към Крушарски: Давам ти един милион днес - заобикаляй Пловдив!
Ивайло Гоцев и Александър Красюк са гости в Sportal Fight Club
Германия и Нидерландия затварят груповата фаза на Лигата на нациите, но интригата е на други места
Ясни са всички четвъртфиналисти в Лига на нациите - вижте урните за жребия
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Димитър Главчев: Не се предвижда увеличение на осигуровките
19 ноември 202411:11
Кирил Петков: Мечта за едно истинско ново начало в 10 стъпки
19 ноември 202411:53
"Възраждане" не оттегля кандидата си за председател на НС
19 ноември 202412:53
Калин Стоянов: Няма да подкрепим безрезервно нито един кандидат за председател на НС
19 ноември 202411:25
Пенсиите скачат с 9,7%
19 ноември 202412:57
От Агенцията за закрила на детето работят, за да намалят насилието сред децата
19 ноември 202412:05
Зеленски пред ЕП: Трябва да окажем натиск над Русия за справедлив мир
19 ноември 202413:11
Водещите новини! Има ли шанс да заработи парламентът? Путин одобри нова ядрена доктрина (и още…)
19 ноември 202413:27
49 ранени при експлозия в жилищен блок в Румъния
19 ноември 202412:02