Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа

  • 04 декември 2016 14:24

  • 2430
  • 2
Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа
© Getty Images/Guliver

Нигерия и Мароко подписаха споразумение за изграждането на газопровод, който ще свързва двете държави, както и някои други африкански страни, с Европа, съобщи нигерийският външен министър Джефри Ониема, цитиран от Ройтерс.

Договореностите са постигнати при посещение на краля на Мароко Мохамед Шести в нигерийската столица Абуджа, каза Ониема. В това споразумение двете страни се договориха да направят проучвания и да предприемат конкретни стъпки за популяризиране на регионален проект за газопровод, свързващ газовите ресурси на Нигерия с тези на няколко западноафрикански страни и Мароко, отбеляза министърът.

Ониема каза, че целта на проекта е да се създаде конкурентен регионален пазар на електроенергия с потенциал да бъде свързан с европейските енергийни пазари. Не беше уточнен нито график за строителството, нито каква ще е себестойността на начинанието.

Според Франс прес става въпрос за разширяване на най-големия газопровод в Западна Африка, свързващ газовите райони в Южна Нигерия с пазари на електроенергия в Западна Африка като Бенин, Того, Гана.

Строителството на газопровода стартира през 2005 г., а подаването на газ започна пет години по-късно. Нигерия е богата на изкопаеми горива, но произвежда малко електричество, което прави промишлеността й неконкурентоспособна. Газовият й потенциал е огромен - разполага с най-големите залежи на природен газ в Африка и седмите по обем в света. Икономиката й обаче преживява рецесия заради срива на цените на суровия петрол. Бунтовниците, които взривяват тръбопроводи в ключовия за производството на петрол район Делтата на р. Нигер в опит да си осигурят по-голям дял от петролното богатство на страната също допринесоха за намаляване на производството тази година, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2430 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.17 | 16:58

2
И ся, ко ши прайм с нашту хъбчи?

2016.12.05 | 08:05

1
а една бомбичка от "бунтовниците" и имаше търбичка ...

Добави коментар

Водещи новини