Илиана Иванова: Нужно е да се поддържа фискалната дисциплина

  • 20 декември 2011 12:42

  • 1096
  • 0
Илиана Иванова: Нужно е да се поддържа фискалната дисциплина
©

Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Филип Мейстад представи пред евродепутатите годишния доклад за дейността на финансовата институция за 2010 г.

Българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП(ГЕРБ), която беше избрана за докладчик по процедурата за 2010 г. в рамките на Комисията по бюджетен контрол, поздрави ЕИБ за желанието да бъде "Европейската банка" и за постоянните й усилия за стимулиране на европейската икономика.

"ЕС преминава днес през най-трудния период от началото на съществуването си, а разрешаването на дълговата криза е приоритет номер едно за повечето от страните-членки. Мерките за възстановяване на икономическия растеж трябва да вървят ръка за ръка с фискалната дисциплина на страните. Затова подкрепям напълно ЕИБ в действията, които предприема за стимулиране на европейската икономика", подчерта по време на изказването си г-жа Иванова.

"ЕИБ завърши през 2010 г. своя две годишен антикризисен план и постигна изключителни резултати в много сектори в Европа. Какъв е обаче реалният ефект на нейните програми

в изпълнението на европейските цели? Имаме ли ясни индикатори за ефикасността на водените от банката политики? ", попита Илиана Иванова по време на дебата.

Българският евродепутат изложи своите идеи за подобряване на дейността на банката, както и за оптимизиране на системите за одит и контрол на изразходваните средства. Основните въпроси, които тя засегна, бяха свързани с финансирането на малкия и среден бизнес, финансовите инструменти на банката, както и програмите извън ЕС.

"В днешния момент на бюджетни рестрикции е важно да бъде подобрена прозрачността по инструментите на ЕИБ, както и да бъде осигурена повече отчетност за изразходваните средства", заключи тя.

Илиана Иванова изрази безпокойство от възможно намаляване на кредитния рейтинг на банката, което би имало тежки последствия за дейността й. Българският евродепутат попита президента на ЕИБ за мерките, които банката предприема за запазване на отличната й данъчна оценка.

В рамките на Комисията по бюджетен контрол на ЕП, всяка година се изготвя незаконодателен доклад за дейността на Европейската инвестиционна банка. Евродепутатите използват незаконодателния документ, за да оценяват работата на банката и да отправят препоръки за подобряване на нейната ефективност.

Докладът за 2010 г. се очаква да бъде приет в пленарна зала през пролетта на следващата година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини