В неделя избират новия митрополит на Стара Загора

  • 02 декември 2016 14:46

  • 2666
  • 1
В неделя избират новия митрополит на Стара Загора
© Булфото (Архив)

В неделя ще се проведат епархийските избори за нов Старозагорски митрополит, съобщиха от Светия синод.

Кандидатите за мястото на Галактион ще се съберат в катедралния храм на града "Свети Димитър". Изборният ден ще започне с отслужването на литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

След богослужението 36-те епархийски избиратели ще се оттеглят в салона на Старозагорската св. митрополия и ще пристъпят към избора. Гласуването ще е тайно чрез ограждане на две от имената в листата с кандидатите. Бъдещият митрополит ще бъде избран сред: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

Ако на следващо заседание на 10 декември синодът счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 11 декември ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, останалите митрополити, начело със  патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новият Старозагорски митрополит.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2666 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЙОКИН

2016.12.02 | 15:04

1
ИЗБЕРЕТЕ,КАРАГЕОРГИЕВ.

Добави коментар

Водещи новини