Експерт: 2012 - та година ще бъде много трудна за бизнеса

  • 20 декември 2011 11:05

  • 1607
  • 0
Експерт: 2012 - та година ще бъде много трудна за бизнеса
© Булфото

2012-та година ще бъде много трудна за българския бизнес и без предприемането на мерки от страна на държавата, усилията за спасяването му са обречени.

Такава прогнозира направи за БНР председателят на Софийската търговско-промишлена палата Георги Чернев.

По думите му обезценяването на еврото е очаквано. „От една страна, това се дължи на големите дългове, които са Европа са от порядъка на около 5 трилиона. Стопяването на тези дългове, според експерти, е възможно единствено по два начина – чрез повишена инфлация, която според експерти ще бъде между 10 и 30%. Тъй като българският лев е свързан с еврото, съответно ще има и едно обезценяване на лева. За българския бизнес ще бъде много трудно оттук нататък през следващата година, защото от една страна суровините ще поскъпнат, от друга страна – инфлацията ще свие доходите и вътрешното потребление в страната. Функционирането на фирмите ще бъде максимално затруднено”, обясни още той.

Според шефа на Софийската търговско-промишлена палата, ако бизнесът бъде оставен сам да се спасява, най-естествената реакция ще бъде намаляването на заплати и допълнителните съкращения. „Горе-долу процентът на инфлация ще е равен на свиването на потреблението. Аз си мисля, че поединично бизнесът, каквито и мерки да вземе, те няма да са спасяващи мерки. Тук би трябвало да се намеси държавата и да се преосмисли ролята на държавата във функционирането и в регулирането на икономиката и нейният диалог с бизнеса. Но всичко това трябва да мине през един експертен борд, в който правителство и браншови организации ежедневно да обсъждат екстремни, аварийни мерки за спасяване на икономиката”, подчерта още Георги Чернев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1607 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини