Светът за смъртта на Върховния лидер (обновена)

  • 26 ноември 2016 11:37

  • 36320
  • 9
Светът за смъртта на Върховния лидер (обновена)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Световните лидери коментираха смъртта на коменданте ен хефе Фидел Кастро

Фидел Кастро олицетворяваше кубинската революция с нейните надежди и с нейните разочарования, каза днес френския президент Франсоа Оланд часове след новината за кончината на кубинския лидер, предаде АФП.

Фидел Кастро "олицетворяваше кубинската революция с надеждите, които тя породи, а после и с разочарованията, които предизвика", посочи Оланд в комюнике. Участник в студената война (...) той успя да се утвърди в очите на кубинците като символ на отхвърлянето на чуждестранното господство, допълни френският държавен глава.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази солидарност с кубинския народ във връзка с кончината на Фидел Кастро.
Венецуела е сред най-важните икономически и политически съюзници на Куба в района, отбелязва ТАСС.
"Току-що разговарях с лидера на кубинската държава Раул Кастро, за да изразя солидарност и любов към народа на Куба във връзка с кончината на команданте Фидел Кастро", написа Мадуро в Туитър. "60 години, след като яхтата "Гранма" отпътува от Мексико, Фидел отива в безсмъртието на хората, които се сражават цял живот", допълни венецуелският президент.
Държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия лидер на кубинската революция Фидел Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век.
В Туитър Пеня Нието написа: "Фидел Кастро бе приятел на Мексико, вдъхновител на двустранните отношения, основаващи се на уважение, диалог и солидарност".

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро стана пример за мнозина. Това заяви днес президентът на Боливия Ево Моралес в ефира на телевизионния канал Телесур.
"Фидел ни научи как да се борим, да бъдем упорити в името но освобождаването на обединението на народите в света", каза Моралес.
"Искам от името на боливийския народ да изразя съболезнования на братската република Куба. Много ми е болно, че команданте Фидел си отиде", допълни Моралес, цитиран от ТАСС.

Премиерът на Испания Мариано Рахой изрази съболезнованията си във връзка с кончината на лидера на кубинската революция Фидел Кастро.
"Моите съболезнования на правителството и властите на Куба във връзка с кончината на бившия лидер Фидел Кастро, фигура от историческо значение", написа испанският премиер в Туитър.
Кастро почина на 25 ноември на 90 години. Подробностите около траурната церемония ще станат известни по-късно, уточнява ТАСС.

Президентът на Русия изрази съболезнования във връзка с кончината на лидера на кубинската революция Фидел Кастро, отбелязвайки, че името му с основания се приема като символ на цяла епоха в най-новата световна история, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
"Изградената от него и неговите съратници свободна и независима Куба стана влиятелна членка на международната общност и послужи за вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро бе искрен и надежден приятел на Русия", се посочва в съболезнователната телеграма, подписана от Путин.
Руският премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега нарече Фидел Кастро изтъкнат лидер, с чиято кончина си отиде цяла една епоха.
"Заедно с Фидел Кастро, без преувеличение, си отиде цяла историческа епоха. Винаги ще си спомням срещите с този изтъкнат човек. Моите дълбоки съболезнования на роднините и близките и на целия кубински народ", написа премиерът на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте", цитиран от ТАСС.

Членът на комитета на Съветската федерация по отбрана и сигурност Алексей Пушков изрази съболезнования към кубинския народ във връзка със смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро на страницата си в Туитър.
"Умря Фидел Кастро. Съболезнования на кубинските приятели, на целия народ на Куба- Кастро бе от плеядата велики хора, променили света. Светът ще го помни", написа Пушков.
Председателят на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов нарече починалия Фидел Кастро морален авторитет за цялото човечество, положил основи на нравствената политика, съобщи ТАСС.
Под ръководството на Кастро Куба доказа безрезултатността на санкциите и изолацията, каза пред ТАСС председателят на комитета по международните въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачов във връзка с кончината на Фидел Кастро.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит към паметта на бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90 години, предаде Франс прес.
Фидел отстоя и укрепи страната си по време на най-тежката американска блокада, когато върху него се оказваше огромен натиск, и той успя да изведе страната си на пътя на независимото развитие", заяви последният ръководител на СССР, цитиран от агенция Интерфакс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
36320 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.09.19 | 09:31

9
Най после "островът на свободата" се освободи!

2017.03.21 | 19:21

7
съветския опит да направи база до САЩ излезе импотентен
по скоро

2017.03.21 | 19:21

8
ти си импотентен, трол нещастен.

2017.03.21 | 19:21

5
ЗАЩО НАТО И САЩ ОБГРАДИХА С БАЗИ РУСИЯ? ЗАЩОТО ПРЕЗ 60-ТЕ СССР ПОДЛО СЕ ОПИТА ДА НАПРАВИ ЯДРЕНА БАЗА НА КУБА ЗА ДА ДЪРЖИ АМЕРИКА В ПОДЧИНЕНИЕ. И СЕГА АМЕРИКАНЦИТЕ ИМ ВРЪЩАТ ЖЕСТТА.

2017.03.21 | 19:21

6
има малко пред история САЩ първо разполагат в северна Турция ядрени ракети и след като руснаците разбират за тях учтив ги молят да ги махна но както винаги американците са арогантни и отказват и руснаците заплашват да разположат ракети в Куба следва Кубинската криза като се договарят САЩ да махне ракетите си от северна Турция правят го чак след 10 години при поредната учтива покана от руснаците че ако американците не изпълнят подписания договор руснаците ще разположат ракети в Куба завинаги

2017.03.21 | 19:20

4
ДОБЪР ДЕН ЗА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА ! А ДИКТАТОРИТЕ И ПОТИСНИЦИТЕ ДА ДУХАТ РЯЗАНИЯ НА ОРТАЦИТЕ СИ ИСЛЯМИСТИ !

2017.03.21 | 19:20

3
Дай боже и Костов да започне да се разлага. Фидел е нова епоха в историята на човечеството, Никой не обръща внимание на Костов приживе.

2017.03.21 | 19:20

2
Седесарската пу-тка Плевнелиев, бивш комунист, мълчи като пу-тка.

2017.02.28 | 21:28

1
СОРОС И ТОЙ БИЛ УМРЯЛ

Добави коментар

Водещи новини