Политици и сценаристи от "Шоуто на Слави" спориха за мажоритарния вот (обновена+видео+сним

  • 24 ноември 2016 16:10

  • 28927
  • 42
Политици и сценаристи от "Шоуто на Слави" спориха за мажоритарния вот (обновена+видео+сним
©

Екипът на "Шоуто на Слави" проведе дебат с политици и граждани относно проведения референдум.

В дискусията участваха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Красимира Ковачка и Росен Петров от БДЦ, Жельо Бойчев от БСП, Румен Петков от АБВ, Радан Кънев от ДСБ, омбудсманът Мая Манолова. От събитието отсъстваха представители на РБ, ПФ, "Атака" и ДПС.

Дните на този парламент са преброени. В последните дни се говори за всичко друго, но не и за резултатите от референдума. Точно поради тази причина инициирахме тази среща. Направихме я открита пред медиите, за да чуее целият народ какво мислите да правите с въпросите на референдума, започна сценаристът Иво Сиромахов. 

От ГЕРБ ясно заявихме подкрепата си за волята на хората. Ние внесохме предложения за изменение на Изборния кодекс и заявихме принципна подкрепа за резултатите от референдума, взе първи думата от политиците Цветан Цветанов. Трябва да бъдем внимателни при промените в ИК. Ясно е, че трябва промяна. Ние сме отворени да обсъждаме всеки един формат, който се отнася до изборното законодателство и институциите в България. От ГЕРБ предлагаме да се направи един голям обществен дебат, на който всички да си кажат мнението, каза още Цветанов.

За БСП волята на българските избиратели е ясна. Те не са доволни от настоящата политическа система, каза Жельо Бойчев. Мажоритарната система задава много въпроси. Първият и най-важен е как се прави мажоритарното райониране на страната. Как ще се отрази системата на гласуването на българите в чужбина? Наясно сме с отговорността, която носим. Аз съм на мнение, че НС ще се съобрази с мнението на българските граждани, допълни той. Преди началото на изказването на Бойчев Иво Сиромахов направи интересен коментар. Думата имат от БСП. Представете се, защото не ви познавам. Ако бяхте избран чрез мажоритарна система, нямаше да имам такъв проблем, каза сценаристът.

От АБВ идваме тук с цялата си сериозност. Ясно сме заявявали, че искаме определен мажоритарен избор, без да фаворизираме мажоритарната изборна система. Също така отдавна сме били категорични, че субсидиите за партиите трябва да се намалят, взе думата Румен Петков. Трябва много да внимаваме с районирането на страната, защото даден част от страната може да остане без народен представител. Аз съм сигурен, че този дебат е полезен, но това НС няма политическото и моралното право да се занимава с промени в избирателната система. Кредитът на доверие към това НС е изчерпан. Парламентът не може да се занимава и с бюджета. Аз съм сигурен, че ако се направи референдум на тема: Искате ли да се избесят всички депутати, 4 млн. души ще излязат и ще гласуват, даде пример Петков.

Районирането на страната не е атомна физика. Има хора за тази работа. Има математици. Всички заедно ще се справим. Вие в момента казвате да тупаме топката и да чакаме. Тази игра ще стане опасна, ако продължите да я играете по същи начин. Имате още по-малко от месец преди избягате във ваканция. Явно подкрепата за референдума от АБВ е била политически трик. БСП бяха пълни противници на референдума, но сега ясно заявиха, че ще се съобразят с волята на хората, отговори на Румен Петков Тошко Йорданов.

Референдумът е крачка напред за демокрацията в България. Хората се произнесоха ясно, започна Красимира Ковачка. Ние трябва да бъдем много внимателни в детайлите. От БДЦ призоваваме за голяма дискусия, на която мнението да си кажат и конституционалисти. Не съм сигурна, че в оставащото време на този парламент, той ще успее да се справи с толкова важен въпрос като промените в ИК. За това ние предложихме създаването на програмен кабинет, който да се подкрепя от всички в НС. Така ще има достатъчно време депутатите да направят тези промени по-възможно най-добрия начин, за да не се допускат грешки, каза още тя.

Ясно е, че хората искат промяна. Ако предсрочните избори се проведат по старата система, това ще е подмяна на волята на хората. Не съм сигурен, че технически сме подготвени за мажоритарна изборна система. За това трябва време. Въпросът е дали в рамките на този парламент ще може да се изработи ефективно изборно законодателство. Според мен, ако животът му се удължи, ще има такава възможност, подкрепи Ковачка Росен Петров.

Референдумът е успешен, но не е задължителен. Гласовете не достигнаха. Това е много важно разграничение. Аз гласувах на изборите, но не и на референдума. Направих го, защото исках референдумът да не е задължителен и да се проведе широк политически дебат, започна Радан Кънев. Аз подкрепям мажоритарния вот, но трябва да има дискусия. В рамките на този парламент ние няма да подкрепим абсолютен мажоритерен вот в два тура. Аз приемам партийната субсидия да е 1 лев, но при определени условия. Едно от тях е да се забрани категорично политическата реклама в частния медиен сектор. Тук не виждам дебат, а едно шоу и смятам да го напусна. Оставам отворен за всяккъв експертен дебат, заяви Кънев и напусна залата.

Думата взе и Мая Манолова. Като омбудсман съм задължена да защитавам интересите на всички български граждани. Точно заради това изготвих този законопроект. Формално референдумът не е задължителен, но морално мисля, че е. Проектите за райониране могат да се направят от експерти, от самите политически сили и от всички нас. Това, което се искаше от мен го направих. Сега уважаеми колеги вие сте на ход, каза още тя, с което срещата приключи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
28927 42

Свързани новини

Коментари 42

Добави коментар

2016.11.25 | 10:11

42
как стана така ..красивите и умните се скриха ..няма КОЙ да плаща ,сега разни сценаристи ..по умни и от професори ..а пък мая им поднася ..прави се на слуга на народа ..ама слугува на шоумена учиндолски ..дали той плаща масрафа ..а пък народа 60 % кой ли го пита ..тия дето им викат политици ..гъза му лижат на слави ,та пушек се вдига

2016.11.25 | 10:11

41
АРЕ РАЗКАРАЙТЕ ГО ТОЯ СКАПАНЯК ПЛЕШИВИЯ И НЕГОВИТЕ СЦЕНАРИСТИ ДА НЕ ДОЙДЕ НАРОДА ДА ГО ЗАРИТА НАКРАЯ
ДОЛУ ГЕРБ ! ЗАБРАНА ЗА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА

2016.11.25 | 10:11

40
ДОЛУ ГЕРБ ! ЗАБРАНА ЗА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ....... МАРШ......КОЛКО ГОДИНИ ГИ ТЪРПЯХМЕ ТИЯ ГЕРБОКОМУНЯГИ......

2016.11.25 | 10:11

39
По грозна манипулация в България не се е случвала от както Бареков се изнесе.Всяка вечер "облъчваш"хората,че те политиците са боклуци.Ти и само ти си съвестта и морала на народа.Правиш неуспешен референдум с подвеждащи въпроси.Говориш от името на народа и без право изискваш подчинение на депутатите.Наглост нечувана и невиждана!!!Селско,мутринско държание.

2016.11.25 | 09:15

36
Чалгаджията Слави, чалгализира референдумите , чалгализира и справедливото недоволство от политиците на Прехода!
дааа

2016.11.25 | 09:15

38
даи боже повече такива чалгари, а не само дървени философи като теб!!!!!
ФАКТ

2016.11.25 | 09:15

37
Бащата на чалгата, чалгализира и политиката! ФАКТ!

2016.11.25 | 09:15

35
Под 35% от имащите право на глас са отговорили с да на въпроса за мажоритарното гласуване от референдума, а останалите 65% , които не искат мажоритарно гласуване кучета ли ги яли ?

2016.11.24 | 20:20

4
прав си драги .. но живеем в България ..тук акъла не е на почит ,ако си мислиш ,че някой е прочел внимателно какво си написъл и поне малко е помислил ..грешиш ..при приливна вълна боклука е най отгоре ..така че на боклука ..акъл ..не се опитвай да вливаш..

2016.11.25 | 09:14

34
цирк ?
миии

2016.11.25 | 09:14

33
тая мишка мъж,боже пази българия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2016.11.25 | 09:14

32
СЦЕНАРИСТИ ОТ ШОУТО НА СЛАВИ? ЧЕРВЕНИТЕ КУКУВИЦИ ВАДЯТ ПОСЛЕДНИЯ СИ КОЗ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини