ЕК иска пълна прозрачност при избора на инспектори към ВСС

  • 19 декември 2011 13:56

  • 697
  • 0
ЕК иска пълна прозрачност при избора на инспектори към ВСС
©

Европейската комисия потвърди, че е получила писмо от български неправителствени организации по повод избора на инспектори към Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/ от квотата на Народното събрание. Говорителят на комисията Марк Грей заяви в отговор на въпрос, че комисията следи този въпрос, след като той заляга и в докладите по механизма за сътрудничество и оценка.

Той добави, че наскоро по този повод е било изпратено писмо до Министерството на правосъдието. Очакваме номинациите да отговарят на изискването за пълна прозрачност и да са съобразени със съответните процедури, това ще се посочва и в следващия доклад в края на януари или началото на февруари догодина, посочи Грей.

Говорителят уточни, че ЕК следи развитието на темата подробно чрез представителството си в София. Предстоящият доклад още не е написан, но сме поставяли въпроса и в досегашните доклади, и в писмото до министерството, а това означава, че следим развитието отблизо, допълни Грей. По неговите думи е рано да бъдат посочени формулировките, с които въпросът ще бъде включен в следващия доклад на ЕК.

Както БТА съобщи по-рано днес, в писмо до ЕК няколко български неправителствени организации настояха за спиране на процедурата за избор на инспектори в ИВСС. От организациите настояват за промяна в Закона за съдебната власт и на процедурата, по която се избират освен съдебните инспектори и членовете на ВСС.

Последвайте канала на

БТА
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини