Вишеградската четворка създаде център за управление на миграционната криза

  • 21 ноември 2016 18:30

  • 3902
  • 3
Вишеградската четворка създаде център за управление на миграционната криза
© gettyimages (архив)

Министрите на вътрешните работи на страните от Вишеградската четворка обявиха днес на среща във Варшава създаването на център за управление на миграционната криза, за да координират помощта си за бежанците в страни извън Европейския съюз, предаде БТА, цитирайки АФП.

Центърът ще бъде ръководен от Полша. Той е контрапредложение спрямо системата от задължителни квоти за разселване на бежанци, предложена от Брюксел. Полша, Чехия, Унгария и Словакия отново отхвърлиха квотата система и я оцениха като неефикасна.
"Става дума за обмен на добрите практики за помощ на мигрантите на местата, където са получили убежище, в Ливан, в Йордания, в лагерите, където се намират избягали от войната хора", заяви на пресконференция полският вътрешен министър Мариуш Блашчак.

Той подчерта, че целта е да се координират действията на страните и изпращаните от тях помощи да бъдат наистина полезни. Участниците в срещата на Вишеградската четворка, сред които представители още на Австрия, Белгия, България, Хърватия и Словения, подчертаха, че е необходимо да се подобри охраната на границите на ЕС и да се насърчи връщането на мигрантите в родните им страни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3902 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.11.22 | 15:28

3
опита на русия на напълни Европа с бежанци бе пресечен

2016.11.22 | 15:28

2
Да си ги прибират във Вишеград!
МАНИТУ

2016.11.22 | 15:28

1
А ВИНЕТУ НИ ПРОДАДЕ ЗА ЕДНА ЧОРБА !!!

Добави коментар

Водещи новини