Улеснява се достъпът до лекарите специалисти

  • 19 декември 2011 08:55

  • 798
  • 1
Улеснява се достъпът до лекарите специалисти
©

Лекарите специалисти ще ни лекуват без пари и ще ни правят скъпи изследвания дори да сме прескочили общопрактикуващия лекар и да не сме взели задължителния сега талон – направление, без който трябва да си плащаме всеки преглед и манипулация по-нататък.

Това улеснение е залегнало в проекта на Националния рамков договор за 2012 година. То е вписано по предложение на Българския лекарски съюз, който е разработил прецизна схема, по която се определя стъпка по стъпка как точно ще стават прегледите, изследванията и лечението на пациентите, които не желаят да чакат с месеци талон за направление от своя личен лекар.

Ако човек не иска да се бави, ще може да отиде веднага при лекар специалист, като ще му плати само първоначалния преглед. По-нататък обаче всичко, което се наложи да му бъде направено, ще бъде абсолютно безплатно. Това обясни заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракев. Ако например един язваджия не може да чака направление от своя джипи и отиде на гастроентеролог, ще му плати само установения хонорар, пише "Монитор".

След това обаче, ако лекарят има съмнение, че става дума за друго заболяване, което изисква пациентът да бъде видян и от друг негов колега, например от онколог, то самият той ще му издаде направление напълно безплатно. На свой ред онкологът ще го прегледа, но вече напълно безплатно, като при нужда ще го изпрати и на безплатни скъпи изследвания със скенер, рентген и каквито още са необходими, разясни механизма д-р Георги Ставракев.

Националният рамков договор за догодина предвижда всеки последващ преглед освен първоначалния без направление, лечение и изследвания да се поемат, както и сега, от Националната здравноосигурителна каса. Лекарите, които имат пациенти по схемата „прескачане на джипито” обаче, ще могат да издават за тях само до 10 процента от полагащите им се направления за изпращане при друг специалист или изследване.

От улеснението ще могат да се възползват само хората с перфектно внасяни здравни осигуровки, както и учениците, студентите и пенсионерите, чиито здравни осигуровки сега се поемат от държавата.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
798 1

Коментари 1

Добави коментар
Az

2011.12.20 | 20:44

1
И пак лъжат хората, че е безплатно. А те, горките, нали им казаха "Вервайте ми" и вярват на всички. Безплатен обяд НЯМА, няма и безплатно здравеопазване. Парите от осигуровките ви ги краде Супермена Бойко и ги дава на ортаците си - борчета, футболистчета, наркопласьорчета. Ако искате - вие се поддавайте на пропагандата и мръсните номера на шефовете му - ченгета и продължавайте да говорите как докторите ви крадат левчетата за преглед, в опит да спасят мизерният ви животец.

Добави коментар

Водещи новини