Най-корумпираният сектор в България е съдебната система

  • 16 ноември 2016 18:22

  • 6015
  • 1
Най-корумпираният сектор в България е съдебната система
© "Прозрачност без граници"

Съдебната система е най-корумпираният сектор в България. Това сочат данните от изследването на Асоциация "Прозрачност без граници".

Стойността на индекса за съдебната система е 42, а за законодателната власт - 41. Сравнението с предишни издания на Барометъра показва негативна тенденция в оценката – в продължение на няколко поредни изследвания съдебната система отбелязва стойности, които свидетелстват за изключително сериозен проблем с корупцията в този сектор).

Водещи места в изследването за България имат също данъчните служби (32%), полицията (31%), публичната администрация (31%). В сравнителен общоевропейски план изследването откроява следната специфика – докато за изследвания регион (Европа и Централна Азия) водещо място в негативната класация заема законодателната власт, в България институциите от съдебната власт са оценени като най-силно натоварени с корупционен риск.

Изследването предоставя информация от непосредствения опит на гражданите при сблъсък с корупция – 17% от гражданите, които са имали контакт в институции, са платили подкуп.


 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.24 | 13:55

1
глупости - най голяма корупция е в бизнеса - те са виновни за корупцията и закона НЕ важи за тях

Добави коментар

Водещи новини