Румъния е един от най-големите търговски партньори на България

  • 11 ноември 2016 14:03

  • 1426
  • 0
Румъния е един от най-големите търговски партньори на България
©

Румъния е един от най-големите търговски партньори на България. Северната ни съседка е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Това е обявил Владимир Пенов, старши експерт в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на българско-румънски бизнес форум в "Интер експо център", съобщиха от Агенцията.

В момента има около 1200 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 1600 с румънски капитал в България, е казал Пенов. Това е една доста добра статистика, като има тенденция да се увеличават тези фирми, е подчертал той. Румънските компании са доста активни в петролния и газовия сектор в България, представен е и мебелният бранш. Най-големият български инвеститор в Румъния е "Монбат", който присъства с доста голяма фабрика близо до Букурещ. Румънците търсят в България доставчици и са готови да инвестират в такъв тип бизнес, е отбелязал Владимир Пенов.

От Румъния има доста запитвания от доставчици за "Dacia Reno". Те се интересуват от компании в България в областта на металопроизводството. Има запитвания също за компании от сектора на "Храни и напитки", и по-конкретно от винопроизводството, зеленчукопроизводството, консервната индустрия.

Румъния е изключително важен пазар за българския туризъм. По българското Черноморие, ски- и спа- курортите почиват около 1 млн. румънци годишно. Вече и доста българи се интересуват от възможностите за туризъм в Румъния, е казал още Владимир Пенов.
В българско-румънския бизнес форум са участвали над 130 компании, от които около 40 румънски и 90 български.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини