Менингит уби мъж, който след 20 години се сдоби със здрав бъбрек

  • 31 октомври 2016 16:33

  • 4435
  • 0
Менингит уби мъж, който след 20 години се сдоби със здрав бъбрек
©

Менингит е причинил смъртта на 43-годишния Атанас Георгиев от Пазарджик, на който в началото на септември получи нов бъбрек в болница във френския град Тулуза. Най-дългогодишният пациент на хемодиализа от областния град е развил опасното вирусно заболяване, с което френските лекари не са успели да се преборят. Това съобщиха негови приятели.

Донор стана неговата майка Магдалена Георгиева. И двамата след трансплантацията се чувстваха добре, Наско бе приел добре новият орган и е бил преместен в сектора за по-леки случаи, сподели тогава съпругата му Златка. Тя заедно с Наско и майка му заминаха на 16 август за френската болница, след като 4 пъти досега бе отлагана хирургичната интервенция заради проблеми със сърцето на пациента или други усложнения със здравето му, съобщава "Монитор".

Повече от 20 години младият мъж е на хемодиализа, след като вследствие на прекарана бронхопневмония и лечение с антибиотици получил бъбречното заболяване и се нуждаел от процедури на хемодиализни апарати. Загубил и зрението си. Преди да заминат за Франция близките на Наско спешно търсеха 2000 лв. и добри хора откликнаха на молбата им за помощ. Операцията и следоперативното лечение се поемат от Здравната каса и Фонда за лечение в чужбина, но за нощувките в болничния хотел по 58 евро на вечер Наско и съпругата му Златка нямаше как да платят, ако не организираха кампания за събирането на сумата.

Той и жена му живеят в общинско жилище в краен пазарджишки квартал и се издържат с неговата пенсия от 308 лв., тъй като Златка не може да работи и се грижи ежедневно за болния си мъж. За да помогне на опечаленото семейство един от приятелите му провежда разговори с външното ни министерство и с консула ни във Франция, за да се уточни как ще бъде освободено тялото на починалия от клиниката в Тулуза. В момента властите от тамошната “Съдебна медицина“ оформят документите за констатираната смърт на Наско.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4435 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини