Оправданият за клането при "Соло" продал апартамент от ареста

  • 15 декември 2011 22:05

  • 5050
  • 1
Оправданият за клането при "Соло" продал апартамент от ареста
©

Странни финансови операции е извършвало семейството на Илиян Тодоров, оправдан за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека “Соло”, пише 24 часа

Самият той е водил тайно дело, свързано с продажба на апартамент и предоставен на родителите му заем, докато е бил в ареста. През април 2009 г. Илиян е задържан като основен заподозрян за престъплението. През юни същата година срещу него е заведено гражданско дело в Софийския районен съд. Ищец е доц. Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица". Любопитна подробност е, че бащата на Илиян Тодоров освен общински съветник и кандидат- депутат от БСП по това време е и шеф на Националната служба за растителна защита към Министерството на земеделието.

Делото на доц. Машева срещу Илиян Тодоров е за обезпечение по заем. "168 часа" разполага с копие от документа по делото. Там става ясно, че на 10 април 2009 г. между тях е сключен договор за покупко продажба на апартамента на Илиян в София като обезпечение по заем.

"168 часа" потърси Стойка Машева за повече подробности, но тя е лаконична: "Не искам да говоря за това. Договорът за покупко-продажба на жилището е преди убийството пред "Соло" и не е точно това, както го изкарвате.

Става дума за вземане срещу заем, който съм отпуснала на родителите на Илиян" Стойка Машева отказва да назове сумата, която е отпуснала на Венцислав Тодоров и съпругата му, както и причината за това.

По времето, когато Тодорови вземат парите от доц. Стойка Машева, бащата на Илиян все още е публична личност. В декларацията му пред Сметната палата тези средства, за които Машева твърди, че му е отпуснала като заем, не фигурират в графа "задължения".

За сметка на това семейство Тодорови декларира 2 апартамента по 90 квадрата в Перник и Пловдив, където живее и работи доц. Машева. Освен това в графа "налични средства" Венцислав Тодоров е посочил сумата от 75 000 лева.

Остава загадка защо при наличие на тези имоти и пари се е наложило да вземе заем от колежката си. За 2008 г. Тодоров-старши е имал 54 000 лева в повече, които са посочени като банков влог, освен парите в графата "налични", които отново са 75 000.

Два месеца след ареста на Илиян Тодоров за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е образувано делото на Стойка Машева срещу задържания. Като основание е посочен облигационен иск. Предоставен е и договор за покупко-продажба на апартамента в София, собственост на Илиян Тодоров. Всичко говори за това, че Машева е решила да наложи възбрана върху евентуална продажба на имота, което евентуално ще се наложи във връзка с делото срещу Илиян и бъдещи граждански искове на семействата на жертвите.

Така, докато е в ареста и се разследва за убийство, Илиян Тодоров става и ответник по друго дело в Софийския градски съд. По него са назначени експертизи за данъчна оценка на апартамента на Илиян, изискана е справка от данъчното в Перник за наличието или липсата на данъчни задължения, мита, осигуровки и други държавни вземани.

Делото "Машева срещу Тодоров" протича в 6 заседания и приключва през април 2010 г. Решението на съда е да се наложи възбрана върху апартамента на Илиян Тодоров в София, който той е купил през 2007 г.

Въпреки това Тодоров продължава да е собственик на имота си, който е с данъчна оценка 62 хиляди лева, но всъщност пазарната му цена е два пъти по-висока.

Заемодателката на семейство Тодорови доц. Стойка Машева най-вероятно им е дала на заем 44 хиляди лева, защото съдът решава тя да заплати точно тази сума на Илиян Венциславов Тодоров заедно с предаването на собствеността на апартамента по договора, сключен между тях.

Доц. д-р Стойка Машева от години е шеф на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив, откъдето е и майката на Илиян Тодоров. Тя ръководи селектирането на нови сортове зеленчуци с по-висока биологическа стойност, които да помагат в борбата с редица болести.

За съжаление тя не пожела да коментира контактите си със семейството на оправдания за убийството на двете момчета пред дискотека "Соло", както и с каква цел им е отпуснала петцифрена сума като заем, при положение че само Венцислав Тодоров декларира далеч по-високи налични суми в същия период.

Последвайте канала на

Novini.bg
5050 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
???

2011.12.23 | 10:25

1
Олеле, майко! ТОВА ли "прави страната най-голямата държава забранила тютюневия дим" (без запетая в оригинала"??? Я вижте над снимката...

Добави коментар

Водещи новини