Тайното оръжие във войната срещу ИД (галерия)

  • 21 октомври 2016 16:54

  • 34552
  • 3
Тайното оръжие във войната срещу ИД (галерия)
© gettyimages (архив)

Един страх тресе бойците на Ислямска държава (ИД).

На пръв поглед жестоките бойци за правата вяра (джихадистите) изпадат в пристъп на паника при вид на незабулена и въоръжена жена особено когато тя е язидка от някое от женските кюрдски подразделения.

Ето какво разказва 24-годишната Хазеба Наузад, която командва подразделение в кюрдски батальон. "Джихадистите са убедени, че ако ги убие жена, те няма да станат шахиди (мъченици), да отидат в Рая, където девици ще им сервират леден шербет", разказва младата жена. "Това мотивира много мои сънароднички да вземат оръжие в ръка и да започнат въоръжена борба срещу ИД", допълва тя.

Религиозният аспект обаче не е толкова важен, въпреки че язидите не са мюсюлмани. Те изповядват култ, който обединява елементи от юдаизма, християнството, исляма и традиционни местни вярвания. "Видях как мъже от ИД изнасилват и убиват моите кюрдски сестри. Не можах да стоя със скръстени ръце", обяснява Наузад. Заради

Желанието за отмъщение


Младата жена е отказала на съпруга си да напусне родните си места и да се присъедини към още около един милион сирийски жени, мъже и деца, които са напуснали размирната близкоизточна страна. Оставих личния си живот настрана и загубих връзка с моя мъж, който е някъде в Германия, пояснява тя с автомат в ръка.

Женските подразделения първоначално са се формирали по доброволен принцип. "Когато ИД превзе иракския град Синджар през 2013 г.", започнаха зверствата. "Тогава събрах осем души от моето семейство и започнахме да отмъщаваме", обяснява 21-годишната кюрдка Арин, която се бие в Република Роджава - автономна област в населената с кюрди област в Северна Сирия. Постепенно числеността на женските подразделения се е увеличила и към 2016 г. дамите са около 40 процента от личния състав на кюрдските отряди за самоотбрана. "Жената на фронта вдъхновява мъжете да се бият по-яростно срещу нашите врагове", обяснява Арин.

Язидките с оръжие в ръка са командвани от жени и не се подчиняват на заповеди, издадени от мъже. Голяма част от кюрдските милиции, освен че се бият срещу джихадистите, играят важна роля в социалния живот освободените от ИД територии. "Първото нещо, което правим, когато освободим някой град или село от джихадистите, е да премахнем шериата (мюсюлманското традиционно право, предвиждащо физически наказания и дори екзекуции с камъни за нарушение на нормите)", разказва Наудад. Тя пояснява, че се отварят училища за всички деца, независимо от етническия им произход, религиозна принадлежност, в които има отделни часове по женски науки.



Язидките са възприели фразата на лидера на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан:

Когато жената е свободна, в страната цари свобода


Ройтерс припомня, че ПКК е призната за терористична организация и заради това в превзетите от ИД не липсват престъпления и жестокости. Победителите също злоупотребяват със своето положение и измъчват и убиват пленените дори само въз основа на подозрения, че са били част от ИД и набират деца, които се изпращат на фронтовата линия с оръжие в ръка, сочи доклад на международна правозащитна организация Human Rights Watch от 2014 г.

В отговор на документа властите в Роджава обявиха, че са престанали да използват деца-войници. Други формирования, които сражаващи се срещу ИД, обаче имат невръстни бойци.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
34552 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.21 | 19:39

3
Браво подкрепям язидките и язидите в борбата им срещу ИД и не подкрепям действията на турската държава срещу кюрдския народ.
име

2017.02.01 | 14:41

1
пешмерга

2017.02.01 | 14:41

2
За.

Добави коментар

Водещи новини