Депутати в спор за Изборния кодекс

  • 18 октомври 2016 08:36

  • 2439
  • 2
Депутати в спор за Изборния кодекс
©

Категорично е грешно да се правят промени в Изборния кодекс в последната секунда. Това се налага, защото бяха направени внушения, че ГЕРБ ще се облагодетелстват от новите изборни правила, което не е вярно. 

Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. България има един от най-либералните режими, които дават право на нейните граждани зад граница да гласуват. Очевидно е, че в Турция няма демократично провеждане на изборите. Там в една секция гласуват над хиляда души, което е невъзможно. Държавата трябва да направи рестрикции, които не са толкова много, за да избегне тази възможност за манипулация. Аз не мисля, че се ограничават правата на българските граждани зад граница, каза още Ненков. 

Настмир Ананиев от РБ заяви: Вчера се постигна консенсус - и за секциите в чужбина, и за квадратчето "не подкрепям никого". Предложението за това квадратче не е наше. Ние винаги сме настоявали, че на парламентарните избори прагът за влизане трябва да падне, за да има по-голяма представителност на обществото, разкри той. В Турция се гласува под строй. Там не можем да говорим за демократично провеждане на избори. Трябва да променим това, допълни той.

Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт също взе участие в разговора. Ние от самото начало предлагахме за изборните секции в Европейския съюз да няма ограничения. Ограничения извън ЕС трябва да има, защото ние не можем да позволим Реджеп Ердоган да влияе върху политиката на България. На всички е ясно, че в Турция изборите се организират Ердоган и става каквото каже той. Българите в България имат много по-малко права от българите зад граница. Изборите в Турция се организират от тайните служби, категоричен беше Ангелов. 

Мариана Тодорова от АБВ Идеяата за квадратчето "не подкрепям никого" беше лансирана от ГЕРБ и тогава започна неразборията. Не може това квадратче да важи за президентски и кметски избори, а да не важи за парламентарни избори. Или трябва да оставим нещата както са сега, или трябва да премахнем това квадратче за винаги. Изборният кодекс взривява за трети път управляващото мнозинство. Първият път ние напуснахме управлението. Съветът ми към ГЕРБ е да си следват политиката, а не да се опитват да угаждат туна единия си коалиционен партньор, ту на другия. Така Изборният кодекс няма да е устойчив и проблемите ще се мултиплицират. Аз съм против ограниченията. Ние сме членове на ЕС и можем да поставим определени условия на Турция. Не трябва само ние да се съобразяваме, каза още Тодорова.

Иван Иванов от БСП разкритикува идеята за промени в изборното законодателство. Този Изборен кодекс беше роден в грях. Учудвам се, че водим този идиотски спор в момента. Ние искаме да отпадне квадратчето "не подкрепям никого". По този начин се въвежда практика, която е в разрез с основните изборни правила. Наличието на това квадратче създава възможност да се избере кандидат, който има повече гласове "не подкрепям никого". Това е пълен абсурд и това квадратче трябва да отпадне още за тези избори. За гласуването в чужбина сме сезирали Конституционният съд. Българите в САЩ не са ли българи? Какво правим с българите във Великобритания след брекзит, попита Иванов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2439 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Anti System

2016.10.24 | 07:40

2
Каква ли е причината ГЕРБ да манипулират и да карат хората да не гласуват за никого? И с това ново квадратче, и по техните медии и сайтове, се вижда, че има кампания да се провокира нежелание у хората да гласуват, защо, какво ще спечели ГЕРБ от това?!? Имат по някакъв начин определен процент гарантиран вот? Или пък имат гарантиран % преправяне на бюлетини за неправилния в невалидни и ако гласуват много хора ще им е по-трудно да преправят бюлетините?

2016.10.24 | 07:40

1
ау ,сега ако премахнете квадратчето ,цвъц ще влезе отново в харчове ,напечатаните бюлетини сега за отпадък вече стават ,от тук нататък нови бюлетини ,нови чували ,само парите ако са раздадени из махалите ,няма да пострадат

Добави коментар

Водещи новини