Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на България

  • 13 декември 2011 20:22

  • 1518
  • 0
Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на България
©

Рейтинговата агенция "Фич" понижи перспективата на кредитния рейтинг на България, Чехия, Латвия и Литва от "положителна" на "стабилна". Решението се дължи са "влошените перспективи за икономическия растеж на фона на дълговата криза".

"Силните икономически и финансови връзки означават, че страните в Централна и Източна Европа са засегнати неблагоприятно от понижените прогнози за бъдещия икономически растеж и повишеното финансово напрежение в еврозоната", обясни представител на агенцията в Лондон.

Икономическият растеж в 12-те бивши комунистически страни, които вече са част от 27-те в Европейския съюз, достигна 3 процента тази година, според доклада на Световната банка, който бе публикуван на 16 ноември.

"Фич" потвърди рейтинг от BBB- за България и Латвия, който е най-ниският в скалата на агенция. За Литва той е BBB или с една степен над оценката за България и Латвия, а за Чехия - A+, петата най-висока инвестиционна степен, предаде БНР.

Устойчивият растеж и допълнителното фискално затягане са положителни за кредитната перспектива на България, обяви вчера агенция "Мудис". "Трайният положителен растеж, както и мерките за фискална консолидация ще помогнат на България да остане една от много малкото страни в Европа с нисък дълг", според анализаторите от "Мудис".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини