Фамилията на Цар Киро атакува в съда бутането на 9 къщи в Катуница

  • 12 декември 2011 21:16

  • 1770
  • 3
Фамилията на Цар Киро атакува в съда бутането на 9 къщи в Катуница
© Булфото

Фамилията на ромския бос Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от атакува всички 9 заповеди за събаряне на имотите й в Катуница, съобщи “24 часа”.

Семейството на Цар Киро е обжалвало пред РДНСК в Пловдив. Ще изпратим жалбите в административния съд, потвърди шефката на дирекцията инж. Мария Дончева.

“Успяхме да открием повечето документи, които доказват, че постройките са законни", обясни синът на Цар Киро, Ангел Рашков. “Каквото реши съдът, това ще е", допълни той. Според юристи процедурата по обжалване може да продължи с години - минимум 6 месеца пред пловдивските магистрати, а ако те потвърдят заповедите за събаряне - пред троен и пред петорен състав на ВАС.

В началото на ноември РДНСК нарочи 9 от имотите на Рашкови за бутане. В списъка е лятната резиденция на Цар Киро в местността Изгорялата воденица. Мястото нашумя, след като се оказа, че самоуправството с 86 дка общински гори там е продължило цели 11 г. Резиденцията представлява внушителна двуетажна сграда с колонада, облепена с речни камъни. От втория етаж се спуска огромно каменно стълбище, прозорците са сводести, по десетина на всяка стена. Там ще се бутат друга масивна постройка и оградата. За събаряне са още две от оградите на Рашкови - около къщата на дъщерята Събка и ажурната край дома на Кирил и Костадинка на ул. “Ягода" 8.

Ще се бутат и две от къщите и лятната кухня с навес на Събка Рашкова. Имотите се намират в общ двор на ул. “Ягода” 1. Едната къща има строителни книжа, но е изпълнена с отклонения от нормите. Тя е на два етажа и половина и е облицована с бял врачански камък. Втората къща на Събка е в резеда, прозорците са френски, по 15-16 на всеки модул, разделени от колонади. Масивната ограда, която е изпълнена с бели каменни балюстради и мозайки, също се оказва незаконна и подлежи на събаряне. Ще се бута и второстепенна сграда с покрита тераса на ул. “Марица" 9. Там е и къщата на внука на Цар Киро - Георги Рашков, по-известен като Йорго. Неговият дом обаче се оказал законен и имал разрешение за строеж. Изрядни са и книжата на работилницата за дестилация и ферментационният цех за алкохол на Рашкови.

Ангел Рашков няма да внася съдебни искове за 2 млн. лв. заради изгорелите къщи в Катуница. В началото на ноември той обясни, че те са нарочно подпалени, а от тях са откраднати десетки ценни вещи. “Отказваме се, не искаме да дразним хората", каза вчера синът на ромския бос.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1770 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2011.12.15 | 23:50

3
имотите са описани като за продан, нали ще ги бутаме

2011.12.15 | 23:50

2
vsichko shte se buta edna tuhla nqma da ostane
KKK

2011.12.13 | 16:33

1
дайте къщите на нас ние ще ги съборим

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини