Вижте двамата българи с титлата "Европейски гражданин на годината"

  • 30 септември 2016 08:11

  • 1207
  • 0
Вижте двамата българи с титлата "Европейски гражданин на годината"
© Gettyimages (архив)

Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. ще бъде връчена на церемония в Народното събрание. Тя ще бъде връчена на българските лауреати на церемония, която ще се проведе на 30 септември 2016 г., в 10.30 часа в Северното фоайе на Народното събрание.

Българските лауреати тази година са Иван Николов и Мариана Пенчева. Иван Николов, номиниран от евродепутата Андрей Ковачев, е поет, публицист и общественик. Той е председател на българския Културно-информационен център „Босилеград”. Мариана Пенчева е учител и е номинирана от евродепутата Георги Пирински. След затварянето на Основно училище „Васил Априлов” с функциониращ към него пансион в дряновското село Гостилица, тя отглежда и възпитава в дома си девет деца от бедни семейства.

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев ще се срещне с отличените български граждани, след което те ще бъдат приветствани от народните представители в пленарната зала.

Церемонията по връчване на наградите ще бъде открита от ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев.

Сред гостите на събитието ще бъдат български членове на ЕП, народни представители, посланици на държави-членки на Европейския съюз, представители на институции, неправителствени организации и журналисти.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата. Селекцията им беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом. В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки класираха двете български номинации.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1207 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини