Мръсен въздух мори българите

  • 27 септември 2016 21:16

  • 2374
  • 2
Мръсен въздух мори българите
©

България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от население заради мръсен въздух. Това показва най-новото изследване на Световната здравна организация (СЗО) по проблема със замърсяването с фини прахови частици, съобщава Труд.

Със 118 смъртни случая на 100 хиляди държавата ни е на втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хиляди души. На трето място е Беларус със 110, а на четвърто Русия с 98.

Общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух са регистрирани в България през 2012 г., сочат данните на СЗО.
Тежката индустрия е основната причина за замърсяването на въздуха в Украйна, България, Беларус и Русия, пише британският вестник „Гардиън“.

България от години е със завишени нива на наличието на фини прахови частици във въздуха. Най-мръсният въздух у нас дишат в Димитровград и Монтана, както и около Пловдив, показва публикуваната интерактивна карта от СЗО, която очертава опасни региони и посочва градовете, където са надвишени определените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха. Данните за България са от 2013 г.

Над 3 милиона души всяка година умират от замърсен с фини прахови частици въздух. В световен мащаб 92% от населението живее в държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите, зададени от СЗО нива и стандарти с фини прахови частици.

Най-лошо е положението в трите най-населени страни от общо 184 проучвани държави. В Китай през 2012 г. над 1 милион души са починали от мръсен въздух. На 100 000 души смъртността е 76, което отрежда на най-многолюдната страна 10-а позиция по този показател. През 2012 г. в Индия жертви на мръсния въздух са станали около 600 000 души, а в Русия – над 140 000.

Мръсният въздух може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, удар, белодробно заболяване и рак на белия дроб. Освен това той увеличава и рисковете от остри респираторни инфекции.

Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, от работещи на въглища заводи и от изгаряне на отпадъци, сочат данните на СЗО.

Най-чист въздух дишат в Исландия, Финландия и Канада, където е отчетена и най-ниска смъртност, сочат данните на СЗО.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2374 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
wasko

2016.09.28 | 10:02

2
Тежката индустрия е основната причина за замърсяването на въздуха в Украйна, България, Беларус и Русия, пише британският вестник „Гардиън“. Kaква тежка индрустрия имаме ние бе пичове ?

2016.09.28 | 06:44

1
Чети, чети. Образовай се. Малки и големи предприятия, отделящи газове чрез комини. ТЕЦ, дървопреработващи предприятия. Всички са без очистващи системи за фини прахови частици. Сега умират хората, поглъщали частиците преди 10 - 15 години. Натрупват се в белия дроб и нямат излизане. Белите хора са задължили предприятията в техните държави да поставят системи за улавяне на фини прахови частици още преди 15 години. За това тук идват западни фирми да строят предприятия, които могат да минат гратис. ЧЕТИ, ЧЕТИ. КОМПЮТЪРА НЕ Е САМО ЛАМПА.

Добави коментар

Водещи новини