Антикорупционен закон в Южна Корея фалира ресторанти

  • 27 септември 2016 10:46

  • 1306
  • 0
Антикорупционен закон в Южна Корея фалира ресторанти
© Getty Images/Guliver

Нов антикорупционен закон в Южна Корея забранява скъпия обяд в страната. Едно от ограниченията, които предвижда е да се забрани на държавни служители, учители и журналисти да приемат обяд на стойност повече от 30 000 вона или 26 долара.

Новото законодателство води до фалити на ресторанти, съобщава БТА.

Все повече собственици на ресторанти се оплакват, че клиентите им намаляват заради притеснения, че с действията си може да нарушат закона, отбелязва АФП.

Мярката е насочена срещу корупционната епидемия в страната и най-вече към учители, родителите на чиито деца им дават подкупи в замяна на по-добри оценки. Обект на строгите мерки са и журналисти, които дават предимство на едни новини пред други, както и държавни служители, подкупвани, за да прескачат бюрократични процедури.

Някои ресторанти в страната вече предлагат антикорупционно меню.

Освен скъпи обеди, новият закон включва и забрана за държавни служители и журналисти да получават подаръци на стойност над 50 000 вона и парични подаръци в размер на над 100 000 вона за сватби и погребения. В същото време, ако някой от тях получи подаръци над 1 млн. вона го грози и затвор до три години и глоба от 30 млн. вона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини