Иран ще копира технологията на американски безпилотен самолет

  • 12 декември 2011 14:21

  • 1961
  • 0
Иран ще копира технологията на американски безпилотен самолет
©

Иран ще копира технологията на американския разузнавателен безпилотен "стелт" самолет, който залови миналата седмица, и ще го въведе на въоръжение, заяви важен ирански депутат, цитиран от АФП.


"Завършваме разшифроването на кодовете и следващият етап ще е възпроизвеждането на апарата", заяви Парвиз Сорури, който ръководи парламентарната подкомисия за националната сигурност. "В близко бъдеще ще можем да го произвеждаме серийно", добави депутатът и заяви, че иранската версия на безпилотния самолет дори ще е по-добра от американската.

Американски представители обаче изразиха съмнения дали Иран ще може да използва технологията на заловения самолет. "Американските технологии са забележително напреднали и не е сигурно, че иранците разполагат с нужната експертиза" да използват самолета, заяви пожелал анонимност американски официален представител.

Заловеният безпилотен самолет със "стелт" технология АрКю-170 Сентинел е произведен от американската компания Локхийд-Мартин. Това е строго секретен самолет за наблюдение и разузнаване от много голяма височина, чието съществуване бе потвърдено от ВВС на САЩ едва миналата година.

Последвайте канала на

БТА
1961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини