Киев подаде официална заявка за специално партньорство с НАТО

  • 23 септември 2016 17:43

  • 1753
  • 3
Киев подаде официална заявка за специално партньорство с НАТО
©

Украйна подаде официална заявка в НАТО за включване в програмата за разширени възможности за специални партньори, съобщи заместник външният министър Вадим Пристайко, цитиран от осведомителна агенция Укринформ и ТАСС.

Преди два дни в централата на НАТО беше изпратено официално писмо. Сега се очаква членовете на организацията да вземат официално решение, каза Пристайко.

Според зам.-министърът това сътрудничество ще даде възможност за доближаване на стандартите и работата като цяло на украинската отбранителна система към стандартите на НАТО.

Една от пречките за Украйна да получи статут на специален партньор на алианса беше липсата на споразумение за обмен на секретна информация. Такова споразумение ще бъде подписано следващата седмица в централата на НАТО в Брюксел и това препятствие ще отпадне, посочи Пристайко.

Понастоящем участници в същата програма на алианса са Швеция, Финландия и Грузия.

Преди време украинският президент Петро Порошенко определи членството в НАТО като стратегическа цел за страната си.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1753 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.30 | 14:52

3
Щом не разбираш радостта, си изключително тъп. Няма смисъл да ти обяснявам.

2016.09.30 | 14:52

1
Хи-хи-хи-хи . Скоро и редовен член на НАТО , под носа на проскубаната гладна и пияна мечка , която сама си е внушила , че е велика !

2016.09.30 | 14:52

2
Т.нар. редовни членове на Нато, сами си слагат главата в торбата.За главния кукловод който е на хиляди километри от тука,му е най-лесно да играе на война.Ще го отнасяме ние които сме на по 100-200км.Неразбирам радостта ви?

Добави коментар

Водещи новини