РИОСВ-Враца ще наказва за замърсяването на река Ботуня

  • 19 септември 2016 16:21

  • 2280
  • 1
РИОСВ-Враца ще наказва за замърсяването на река Ботуня
© Getty Images/Guliver

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ ще наложи административно наказание за допуснато замърсяване на водите на река Ботуня на 16 септември, се съобщава на официална страница на инспекцията.

Експерти на екоинспекцията са извършили незабавна проверка по сигнал за мъртва риба в река Ботуня в землището на едноименното село в община Криводол. При извършения оглед в петък на реката след малката водноелектрическа централа /МВЕЦ/ "Луна" е установено,че водите са мътни от наличието на тиня, а наоколо се усещала остра миризма на тиня. По брега и в коритото е имало значителни количества мъртва риба, която се е задушила в тинята, се допълва в съобщението.

Установено е още, че същия ден е извършено изпускане на наносни отложения, натрупани над централата като са отворени шлюзовете. В резултат на това огромно количество тиня се е изляла в реката и е причинила задушаването на рибата, се уточнява в съобщението. За направените констатации при проверката е уведомена и Басейнова дирекция "Дунавски район"- Плевен, за предприемане на действия по компетентност. РИОСВ-Враца от своя страна ще предприеме административно-наказателни мерки по отношение на допусналите замърсяването отговорни лица, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Калина Христова
2280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рибар

2016.09.19 | 16:59

1
Калинке, от къде извади тази снимка? Това да не е Тихи океан?

Добави коментар

Водещи новини