Скопие не признава дарението от България

  • 10 декември 2011 11:41

  • 1623
  • 3
Скопие не признава дарението от България
©

Официално Скопие не признава дарението от България - Универсалната зала, изградена след земетресението от 26 юли 1963 година. Това става ясно от публикация в днешния брой на скопския вестник „Вечер” , озаглавена „Универсалната зала в Скопие не е дарена от България, а за нея са платени 630 хиляди долара”.

При скопското земетресение от 1963 година загиват над хиляда души, а над две трети от града е унищожен. След труса, държави от цял свят, сред които и България, изпращат помощи за възстановяването на Скопие и за бедстващите му граждани. В следващите години България изгражда със свои средства Универсалната зала в Скопие на бул. „Партизански отреди”, която е копие на сградата на софийския цирк (изгоряла през 1983 г.).

„Универсалната зала в Скопие не е дарение от България след земетресението през 1963 година, а за нейното построяване са платени 630 000 долара”, пише днес скопският вестник ”Вечер”, като изтъква, че договорът е бил открит в архива на залата. Документът е бил подписан между „Технометал” Нови Сад и „Техноспортстрой” от София. Парите били платени от Дирекцията за жилищно и комунално строителство на Скопие.

„Открихме документите, когато претърсвахме архивите по случай 45-ата годишнина от Универсалната зала. Това показва, че не става дума за дарение за Скопие от България, а легално е поръчана от българска фирма за 630 хиляди долара. Трябва да ви кажа, че и аз се изненадах”, заявила директорката Вера Бошковска. В договора било посочено, че трябва да бъде изградена зала, подобна на софийския цирк с 1800 зрителски места. В чл. 3 на договора се посочва, че строителството ще бъде съгласно българските правила и закони. Интересно е, посочва вестникът, че никъде не пише, че става дума за временен обект, както всички са мислили досега, а в детайли се посочва начинът на построяване – от получаването на разрешително, избора на терен и купуването на материали, които повечето са от България. Залата е строена две години. Прекрасните сценични условия и зрителски места, както и функционалността, дълги години дават оптимални условия на зрителите, пише „Вечер”.

В официалния сайт на Универсалната зала в рубриката „История” пише, че залата е изградена от „дарителите от чужбина”, но не се споменава България: „Непосредствено след катастрофалното земетресение, през 1963 година започна изграждането на Универсалната зала като спомен от хуманната акция на дарителите от чужбина. Официално Универсалната зала започва работа на 1 януари 1966 година”, пише на сайта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1623 3

Коментари 3

Добави коментар
13

2013.05.14 | 14:32

3
pak da gi trese maketata dokato ne se osuznaqt kakvi sa
gost

2013.05.14 | 14:31

2
неблагодарници
Bulgarian

2013.05.14 | 14:31

1
Дреме ми на шмайзера за тъпите макета,време е нашето правителство да си повтвърди тона с макетониа и повече да не им помагат на тия смотаняци...

Добави коментар

Водещи новини