Огнен ад на Тасос. Има изгорели къщи и пострадали хора (снимка+видео)

  • 11 септември 2016 07:09

  • 10090
  • 0
Огнен ад на Тасос. Има изгорели къщи и пострадали хора (снимка+видео)
©

Пожар, причинен от мълния, избухна на гръцкия остров Тасос в събота сутринта. Четири са огнищата, които са обхванали туристическия остров - в Рахони, Тасос, Аликис и Лименария. Огънят е стигнал на метри от плажа. Силни ветрове пречат на погасяването на пожара. Всички екипи в района, включително от Кавала и Елефтерупули, са вдигнати под тревога. Огънят е тръгнал от село Принос. Незабавно са евакуирани жителите на планинското село Принос и манастира “Свети Пантелеймон” със заповед на пожарната и общината. Над 30 пожарникари, 15 пожарни и 6 хеликоптера се борят с огнената стихия.

Кметът на Тасос Костас Хаджиемануил не скри своята загриженост за развитието на пожара и каза, че огнищата са многобройни и едва ли може да бъдат овладени. На острова почиват много българи, които спешно се отправили към фериботите. През нощта паднал дъжд, но въпреки това огънят, тръгнал от мощна гръмотевица, бил раздухан от силния вятър. Огнено кълбо от пожара се вижда над къщите в Тасос.

За момента няма постъпили обаждания в генералното консулство в Солун или в посолството в Атина от българи, които имат нужда от помощ или са пострадали, информира "24 часа".

Хеликоптери се опитват да гасят пожарите с вода от морето, но според хората това е невъзможно, защото пламъците, които се виждат, са по 2-3 метра. Трудно се диша от дима, чуват се експлозии от газови бутилки, горят коли, къщи.

Пожар избухна и в манастира “Хилендар” в Света гора. 36 пожарникари с 18 превозни средства, 24 туристи и два хеликоптера се борят с огъня в българския манастир. Пожарът пламнал на Света гора съвсем близо да светинята. Кметът на град Урануполис, който е пристанище за фериботите към манастирите на Атон, нареди семействата с малки деца и възрастните хора да напуснат града, защото силните ветрове може да разпространят огъня към него.

Пожарите на гръцкия остров Тасос все още не са потушени. Два хеликоптера са мобилизирани от рано сутринта, за да гасят огъня, информира Нова телевизия. През изминалата нощ са изгорели и къщи. Има пострадали и евакуирани хора.

На места в Рахони той е достигнал на 200-300 метра от постройки на магазини.

Огнената стихия събуди спомените от 1985 г., когато пожар унищожи голяма част от горите на острова. Пламъци вилнеят и на Атон.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
10090 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини