Комисията по здравеопазване прие на първо гласуване промените в ЗЗО, след решението на КС

  • 08 септември 2016 16:42

  • 3491
  • 1
Комисията по здравеопазване прие на първо гласуване промените в ЗЗО, след решението на КС
© Булфото

Парламентарната Комисия по здравеопазване прие промените в Закона за здравното осигуряване на първо гласуване. Промените засягат разделянето на основен и на допълнителен пакет медицински дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, предаде репортер на Новини.бг.

Причината за повторното внасяне на законопроекта е решение на Конституционния съд, според което разделянето на пакетите и критериите за формирането им трябва да се впишат в текст на закон, а не в текст на наредба.

"Самото разделяне на пакетите не е противоконституционно", каза Москов и припомни, че в основния пакет ще попаднат тежки или рискови състояния, които се нуждаят от по-бързо извършване на медицински дейности, както и профилактични дейности. В допълнителния пакет попадат хронични състояния, чието лечение може да бъде отложено във времето без опасност за живота или трайно увреждане на пациента.

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети. Създава се възможност в здравните кабинети в училища, в детски градини, домове за деца и др. да се извършват дейности, свързани с подпомагане на процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.09 | 12:11

1
Абе Менделе ,аз знам или си болен или не !Ще ме отлагат във времето ...докато умрем !Значи ако си платиш на когото трябва в първа група попадаш автоматично ,ако нямаш пари -кучетата те яли ,нали ?

Добави коментар

Водещи новини