Гледат делото срещу Хамъра за убит пешеходец

  • 08 септември 2016 09:39

  • 1106
  • 0
Гледат делото срещу Хамъра за убит пешеходец
©

Първото заседание по делото срещу пазарджиклията Иван Янакиев-Хамъра за убийство на пешеходец по непредпазливост предстои днес. Янакиев помете с мощния си джип „Хамър Х3” 70-годишния Никола Лазаров, докато той се опитвал да пресече ул. „Пловдивска” край голям хипермаркет. Инцидентът стана на 18 декември миналата година малко преди 19 часа.

Случаят доби скандална популярност, след като се установи, че Янакиев има десетки нарушения на пътя и е карал, след като му е отнета книжката. На фона на това първоначално окръжният прокурор Стефан Янев не поиска удължаване на срока му за задържане на 72 часа. Това предизвика вълна от протести пред Съдебната палата, организирани от близките на загиналия в социалните мрежи. При митингите се разбра, че младежът е печално известен на много пазарджиклии, виждали безчинствата му на пътя. Така се стигна до повторно арестуване на 21 декември, след което на три инстанции бе определена постоянна мярка за задържане под стража.

Тя бе атакувана от адвокатите на Хамъра на 10 март. Те се позоваха на текст от НПК, непозволяващ подсъдим да остане под стража за повече от 2 месеца, ако престъплението е по непредпазливост. Така се стигна до освобождаването на Янакиев срещу парична гаранция от 3000 лева.

През юни тази година той бе осъден от Районния съд по обвинение в шофиране под въздействие на амфетамини, доказано по-късно с токсикологична експертиза. На 29 март 2015 година при проверка е спрян на пазарджишка улица, а полицаите забелязали, че е неадекватен – говори трудно и има некоординирани движения. Наложена му бе глоба от 2000 лева и съдебните разноски в размер на 272 лева.

Последвайте канала на

Калина Христова
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини