Цените на "черното злато" се повишават

  • 07 септември 2016 14:41

  • 1687
  • 1
Цените на "черното злато" се повишават
© Getty Images/Guliver

Цените на "черното злато" се повишават с 1%, парирайки сутрешния първоначален негативен старт и сякаш отправят отново поглед към психологическата бариера от 50 долара за барел след подновени спекулации за постигане на споразумение между основните производителки за ограничаване на петролното производство по време на Международния енергиен форум в Алжир на 26-и и 28-и септември, информира БНР.

В понеделник петролът поскъпна рязко с цели 5% към едноседмичен връх след изненадващо изявление, че Русия и Саудитска Арабия планират да си сътрудничат, за да допринесат за стабилизиране на петролните пазари. Съвместното изявление на двете водещи производителки в световен план дойде от страна на техните енергийни министри след среща на руския президент Путин и на вицепринца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в кулоарите на проведената в Китай на 4-ти и 5-и септември среща на лидерите на Г-20.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че двете страни са готови за стратегическо енергийно партньорство и че високото ниво на доверие би им позволило да адресират глобалните предизвикателства, пред които са изправени петролните пазари. Енергийният министър на кралството Халид ал Фатих посочи, от своя страна, че постигнатото между тях споразумение също така може да окуражи и останалите основни производителки да си сътрудничат.

Според Би Би Си двете основни производителки ще сформират група за наблюдение на пазарите и ще направят препоръки, целящи стабилизация на цените на "черното злато". Новак описа този момент като "исторически" и предпоставка за постигане на възможно споразумение за замразяване на производствените нива. Тази група ще проведе серия срещи по-късно през септември, през октомври и през ноември.

Новината провокира драматичен ръст на петролните цени в началото на седмицата с около 5% към едноседмични върхове, като цените на петрола сорт "брент" поскъпнаха към 49,37 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол – към 46,53 долара за барел.

Последва париране на част от първоначалните печалби, тъй като някои инвеститори изразиха съмнения относно възможността за постигане на дългоочакваното споразумение за ограничаване на производството. Но слабостта на щатския долар спрямо останалите основни валути след изненадващо лоши данни за бизнес активността в сектора на услугите на САЩ през август води през днешната търговия до ново предпазливо повишение на петролните цени.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 1,03% към 45,29 долара за барел, докато ноемврийските фючърси на петрол сорт "брент" нарастват с 0,87% към 47,70 долара за барел.

Според анализатори на пазарите на суровини петролът може да отправи отново поглед към психологическото ниво от 50 долара за барел в дните преди предстоящата неофициална среща на производителките от и извън ОПЕК, планирана да се проведе в кулоарите на Международния енергиен форум в Алжир на 26-и и 28-и септември.

За днес вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данни на Американския петролен институт за седмичните петролни запаси в САЩ, които ще бъдат оповестени със закъснения с оглед на почивния Ден на труда в понеделник.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.07 | 17:48

1
Едно време пишеха за олиото ,че е мазната течност. Ако сте забравили как се казва, отворете Гугъл.

Добави коментар

Водещи новини