Протест в Загреб срещу хърватското членство в ЕС

  • 09 декември 2011 10:40

  • 886
  • 0
Протест в Загреб срещу хърватското членство в ЕС
© gettyimages

Няколкостотин души се събраха снощи на централния площад в Загреб, за да протестират срещу приемането на Хърватия в Европейския съюз, предаде сръбското радио Б92.

Организаторите на събитието бяха няколко извънпарламентарни партии граждански сдружения. Участниците в протеста носеха национални знамена и скандираха лозунги срещу ЕС. Председателят на партията За по-добра Хърватия Желко Сачич каза, че хората са дошли да отбележат националната трагедия, която ще започне днес. Според него страната не трябва да влиза в ЕС, който е започнал да се разпада. Нашите политици са предатели, които ни водят в горяща къща, казва той цитиран от медията. Протестиращите поискаха референдум за членството на страната си в блока.

Договорът за присъединяването на Хърватия към Европейския съюз бе подписан днес в Брюксел. Под документите за увеличаване на членовете на блока на 28 от 1 юли 2013 г. сложиха подписите си изпълняващият длъжността премиер на Хърватия Ядранка Косор и държавният глава Иво Йосипович. На церемонията присъстваха председателят на Съвета на Европа Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, премиерът на Полша Доналд Туск, чиято страна е ротационен председател на ЕС и ръководителят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
886 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини