Радикален имам бе осъден на пет години и половина затвор във Великобритания

  • 06 септември 2016 17:35

  • 2773
  • 3
Радикален имам бе осъден на пет години и половина затвор във Великобритания
©

Радикалният имам Анджем Чоудари бе осъден на пет години и половина затвор от съд в Лондон за призивите му да се подкрепя джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес.

49-годишният адвокат от пакистански произход е знакова фигура в средите на британския ислям. Той призоваваше да се подкрепи екстремистката групировка в поредица видеоклипове, след като се закле във вярност на лидера й Абу Бакр ал Багдади, припомня БТА.

Привърженици на Чоудари в съдебната зала реагираха остро на присъдата. Те скандираха: "Аллах акбар".

Чоудари е заподозрян, че е вербувал членове за терористични групировки повече от 20 години. Арестуван е през септември 2014 г. в разследване на ислямисткия тероризъм. На следващия ден е освободен и заявява, че задържането му е било политическа хватка на правителство преди гласуване в парламента за британски въздушни удари срещу ИД в Ирак. Чоудари е една от водещите фигури в Лондонистан - прякор на радикалното ислямистко движение, установило се в британската столица в началото на 2000-те години. Бившият лидер на вече забранената организация "Ал Мухаджирун", известна и като "Мюсюлмани срещу кръстоносните походи" или "Ислям за Великобритания", Чоудари е възхвалявал извършителите на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ и е изразявал желанието си да превърне Бъкингамския дворец в джамия. Той също така е отказал да осъди ислямистки атентати като нападенията в Лондон през 2005 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2773 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.09.18 | 11:10

3
Тук не! Дават им максимум 48 часа и ги пускат....много сме си либерални и ларж!
Пак прах в очите,вие сте с тях !!!!

2016.09.18 | 11:09

2
Е много са му дали за тия провинения бе,направо са му накривили оная работа с тия пет години.За такива действия трябва да лежи присъда наложена му от европейски съд и след излежаването да бъде екстрадиран незабавно с доживотна забрана за влизане в Европа.
Гост

2016.09.13 | 11:23

1
След 20 години са го хванали и му дали само 5 години?!! Тоя му трябват поне 30 да му дойде акъла у кухата тиква

Добави коментар

Водещи новини