Унгария: Миграционната система на ЕС е неефективна

  • 03 септември 2016 13:27

  • 2733
  • 1
Унгария: Миграционната система на ЕС е неефективна
© Gettyimages (архив)

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто смята, че миграционната система на ЕС е неефективна.

Той заяви това в публикувано днес интервю за германския вестник "Велт", предаде БТА, цитирайки ТАСС. "В Дъблинските споразумения ясно е казано, че ако бежанец поиска убежище, трябва да се регистрира и да остане в страната. Тези мигранти, които бяха в Унгария транзитно, нарушаваха правилата на ЕС. Това показва, че самата система на ЕС е дефектна и неефективна", каза Сиярто.

Унгарският министър на външните работи разкритикува цялостната политика на ЕС за прием на бежанци. "Ние принципно сме против системата за квотен прием на бежанци. Тези хора не искат да живеят в Унгария. Те искат да отидат в Германия, Швеция или Австрия", заяви той. "Опасяваме се, че ако веднъж се съгласим с тази квотна система за разпределяне на бежанци, тя ще стане правило. Това не е за нас."

Сиярто заяви още, че Унгария в своята политика стриктно се придържа към Шенгенските и Дъблинските споразумения, но запазва суверенитета си. "За нас защитата на собствените ни граници е въпрос, засягащ суверенитета на Унгария. Издигането на заграждения по границата беше защита не само на правата на Унгария, но и на цялата европейска правна система, както и на Шенгенските споразумения", каза унгарският министър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.13 | 09:44

1
Bravo na yngarcite vzexa se v race!

Добави коментар

Водещи новини