Астрономи откриха спящ вулкан на Церера

  • 02 септември 2016 18:06

  • 3235
  • 2
Астрономи откриха спящ вулкан на Церера
© NASA

Астрономи са открили с помощта на космическия апарат Dawn на НАСА спящ вулкан на повърхността на планетата-джудже Церера - най-големия обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според учените вулканът с приблизителна височина над 4 километра вероятно е изригнал за последен път преди няколко стотици милиона години.

Доказателства за минала вулканична дейност са откривани на много планети и техните спътници, но дали такава е имало на Церера, оставаше загадка за учените до пристигането на Dawn.

Куполообразният вулкан изглежда е формиран от сол и кал за разлика от подобни формации от лед в отдалечените региони на Слънчевата система.

Космическият апарат Dawn е наблюдавал вулкана на Церера няколко месеца и не е засякъл изригвания.

Последвайте канала на

БТА
3235 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123

2016.09.16 | 11:35

2
Това е компютърно-генериран образ (CGI), а не истинска снимка, като всички подобни които НАСА е показала!!! Никога никой не е ходил нито в космоса, нито на луната!!! Прикриват истината на цялата космология!!!
Крум Усаински-Крупник

2016.09.04 | 00:40

1
Нов успех за Американската Космическа Агенция!!!Изоставането в космическите технологии на Русия е необратимо!!!Честито русофилски олигофрени безмозъчни!!!

Добави коментар

Водещи новини