Лекари спасяват села без болница

  • 09 декември 2011 07:28

  • 743
  • 1
Лекари спасяват села без болница
©

Областната болница в Хасково и общинската в Свиленград организираха масови прегледи за жителите на община Любимец, които от две години са без свое лечебно заведение.

Болницата в този град бе закрита заради неефективност, а 30-ината хиляди жители бяха оставени само с един спешен кабинет и няколко джипита. През последните месеци рязко зачестиха сигналите на граждани за необходимостта от специализирана медицинска помощ. Застаряващото население в любимешките села пък не можеше да пътува до съседните общини и на практика било изцяло лишено от медицински грижи.

По инициатива на директора на хасковската болница д-р Славчо Близнаков, заедно с лекари от Свиленград, бяха организирани изнесени кабинети по Уши, нос и гърло, Очни болести, неврология и кардиология. Апаратурата бе подсигурена от двете болници.

Само за два часа, от 9 до 11 часа в четвъртък, през кабинетите преминаха 106 души. Всеки трети прегледан имаше сериозни увреждания на зрението или ушния нерв. Всеки втори от по-възрастните пациенти ­ сериозни проблеми със сърдечносъдовата система. Част от пациентите са насочени за незабавна хоспитализация. Днешните прегледи бяха късмет за пациент на ушния специалист д-р Ангел Недев. Той открил туморно образувание на ларингса на свой пациент и го изпрати за незабавна операция в Хасково. Шансовете за пълно възстановяване са огромни, прогнозира Недев. Прегледите бяха обезпечени с 4 линейки от ЦСМП-Хасково. При спешни случаи те откарваха пациентите в Свиленград, където е най-близкото лечебно заведение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.10 | 21:12

1
БРАВО! Е това са доктори. Поклон.

Добави коментар

Водещи новини