Иновативните училища ще помогнат за промяна на рутинното образование

  • 02 септември 2016 13:49

  • 1230
  • 0
Иновативните училища ще помогнат за промяна на рутинното образование
©

"Иновативните училища ще помогнат много за промяна на рутинното образование в България. Стимулирайте учителите да направят крачка към тази промяна. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов се обърна към директорите на училища в Разградска област преди началото на новата учебна година, съобщи пресцентърът на МОН.

Стаматов е представил част от държавните образователни стандарти и новите наредби, изготвени от експертите в министерството. Той е посочил, че отговорностите на директорите вече са двойно по-големи и тяхна е ролята да убедят всички учители да се квалифицират. Заместник-министър Стаматов специално е подчертал ролята на директорите за засилване на социалното партньорство - със синдикати, с общността около училището, с общините и с всеки родител.

Диян Стаматов е заявил, че не е редно фирми да се наемат да изготвят концепцията за развитието на училището, да сформират обществени съвети, защото това е изцяло ангажимент на директора и колектива. Директорът трябва да бъде лидер и да увлича учителите, е посочил Стаматов. Той е препоръчал на учителите в Разград активно да участват в проекта "Твоят час" по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и в националните програми, за да постигнат по-добро качество и да задържат децата в училище.

По-рано днес заместник-министър Стаматов е участвал в семинар за извънкласните форми, организиран от Синдиката на българските учители, от фондацията "Устойчиво развитие за България" и от комплекса "Камчия под патронажа на МОН. Специалната награда на МОН в поредния конкурс за проекти в извънкласната дейност е била дадена на Светлана Струнджиева - ръководител на вокална група в Националния дворец на децата. Председателят на СБУ Янка Такева и заместник-министър Стаматов са изтъкнали, че участниците в конкурса имат възможност за нови проекти по "Твоят час", за да развиват талантите на учениците.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини