Проверяват за ДС принадлежност без допълнително съгласие (обновена+видео)

  • 02 септември 2016 10:04

  • 115
  • 1
Проверяват за ДС принадлежност без допълнително съгласие (обновена+видео)
© Булфото (Архив)

Парламентът реши да не се изисква допълнително съгласие от проверяваните лица за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Вносител на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и колегите му от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Отхвърлени бяха проектите на БСП и независимия депутат Велизар Енчев, предаде репортер на Novini.bg

По време на дебата отново се заговори, че Военна информация още не е предала всички архиви за досиетата на своите служители.

В кулоарите на парламента тримата вносители на измененията заявиха, че измененията са много важни.

"Ще скъсаме окончателно с тайните служби на България и България ще се првърне в една модерна държава", коментираха Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров.

Славов подчерта още, че така ще скъсаме и с миналото, като подчерта, че е много важно всеки да има възможност да чете истината.

В поправките се предвижда още разширяване на кръга от лица, които да се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност. Така на проверка ще принадлежат и районните кметове.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.02 | 13:15

1
Бля, бля...Да проверят поне службите за принадлежност към КГБ. Да не се окажат "десъветизирани" колкото ген. Радев.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини