Пожарът в Сакар е локализиран, отмениха бедственото положение в Главан (обновена)

  • 01 септември 2016 09:42

  • 4448
  • 0
Пожарът в Сакар е локализиран, отмениха бедственото положение в Главан (обновена)
© Булфото

Пожарът в Сакар между селата Българска поляна, Черепово и Главан е локализиран, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова. От вторник по обяд, когато огънят избухна, до днес стихията е унищожила 12 000 декара площи, като приблизително 9 000 декара са широколистни и иглолистни гори.

Всички жители на населените места, които бяха потенциално застрашени, са вън от опасност. "След овладяването на пожара, екипи на пожарната, горските стопанства и на военните продължават да дежурят по периметъра на района", информира директорът на областната противопожарна служба в Хасково комисар Николай Вълчев.

Отменено е бедственото положение в гълъбовското село Главан. Това е решено на заседание на щаба, който е на мястото на пожара, съобщи за БТА областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

Кметът на община Гълъбово обяви снощи в 18.00 часа бедствено положение в село Главан, а огнеборците успяха да спасят крайните къщи от пламъците. На място от снощи е и областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

Тази сутрин към спасителните екипи се присъединиха и 30 военнослужещи от поделение 21 150 в Стара Загора.

Огнената стихия е обхванала над 2000 декара сухи треви. Гасенето е затруднено от силно пресечения терен в Сакар планина.
Над 100 души - огнеборци, горски работници, военнослужещи, доброволци са се включили в гасенето. Пет пожарни автомобила и тежка техника се опитват да направят просеки в обхванатите от пламъци територии.

Остава затворен пътят Стара Загора - Свиленград в отсечката село Главан - Звездата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини