Фукушима изхвърля хиляди тонове радиоактивна вода

  • 08 декември 2011 12:52

  • 647
  • 0
Фукушима изхвърля хиляди тонове радиоактивна вода
©

Няколко десетки хиляди тона радиоактивна вода от АЕЦ Фукушима могат да бъдат изхвърлени в Тихия океан, предаде Интерфакс.

От компанията-оператор на авариралия на 11 март ядрен обект ТЕРСО казват, че искат да увеличат обема на резервоарите за съхраняване на вода, но не могат да правят това безкрайно. Представител на фирмата твърди, че тя все още проучва евентуалните последиците върху околната среса от такава мярка. ТЕРСО смята, че дори да се стигне до изливане, щети върху екологията няма да бъдат големи. Компанията вече веднъж изхвърли радиоактивна вода в океана, което предизвика остра реакция то странна Китай и Южна Корея. Очаква се, че следващата реакция на Пекин и Сеул ще бъде много по-остра. Представители на рибарите вече изразиха своето възмущение срещу мярката на ТЕРСО.

Водата се използваше за охлаждането на реакторите, чиито горивни пръти започнаха да се топят. Стабилизацията на работата на мощностите е само първата крачка за излизане от кризата. Горивото от реакторите може да започне най-рано след 10 години. Пълното спиране на мощностите може да отнеме 30 години.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини