Джебчийки отиват на "коледен гурбет" в Гърция

  • 08 декември 2011 09:41

  • 1190
  • 1
Джебчийки отиват на "коледен гурбет" в Гърция
©

Преди коледните и новогодишните празници, когато по търговските обекти, автогари и увеселителни заведения се трупат много хора, наши джебчийки тръгнаха да упражняват „професията” си в Гърция.

Според данни от полицейски източници, в северната част на нашата съседка десетки нашенки, професионални джебчийки, преминаха границата, за да тренират пръстите си в чужбина. Възрастовата им граница варира от 6 до 50 години. Работят предимно на места с по-голямо население като Кавала, Халкидики, Тасос, Комотини. Оглеждат курортните центрове и таверните, защото там има най-много хора.

Десетки джебчийки от ромски произход от Кърджалийско, Хасковско, от района на Смолян и Благоевград в момента бързат да се прехвърлят в Гърция преди коледните празници. За месец една джебчийска група от България може да открадне в Гърция сумата от 10 000 евро. У нас печалбата им за същия период достига до 2000 лева. Точно тази разлика в печалбата ги съблазнява да потеглят на турне в южната ни съседка.

За Гърция обикновено заминава "елитът" в занаята – млади, бели ромки, задължително облечени със скъпи одежди. Външният им вид в никакъв случай не може да ги издаде. Не харесват „обектите” им да са пенсионерки или селяни. „Работят” в заведения, където посетителите са с приходи над средната класа.

Джебчийските семейства наемат квартири или пък се настаняват в хотелски стаи. Мъжете ги чакат да се завърнат с плячката за деня.
Гастрольорките предпочитат Гърция пред Турция, защото гръцкият закон за джебчийство не предвижда затвор, а само парична глоба. В Турция нещата стоят другояче. Още преди турският закон да ги застигне, джебчийките могат да преминат през „неписания закон на тълпата” на случайно преминаващи турци и това да им се отрази доста неблагоприятно на здравето месеци наред, предаде "Фокус". В Гърция, ако ги хванат в крачка, вероятността да отнесат пердах е много малка. И тази разлика в двете съседни страни прави Гърция по-предпочитана.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1190 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KKK

2013.10.20 | 16:23

1
циганите на сапун това друго решение няма

Добави коментар

Водещи новини