Наглеци паркират на инвалидни места

  • 07 декември 2011 21:17

  • 3178
  • 0
Наглеци паркират на инвалидни места
©

Случвало ли се е да видите как от луксозен, че и не толкова скъп автомобил, спрял върху паркомясто за хора с увреждания, излиза абсолютно здрав и прав човек?

Сигурно, и при това нерядко. За съжаление това незачитане на правата на инвалидите не е от вчера, но оправия няма.

Такива случаи не са само български патент - срещат се и в други европейски градове, като Лондон например. И обяснимо, във Великобритания глобата е 40 паунда, което не е особено тежко наказание за тамошния стандарт на живот.

Оправданието на нарушителите в повечето случаи е с бързането и липсата на места за паркиране.

За капак фалшивите стикери, с които безпрепятствено паркират здрави хора, са хиляди в цялата страна.

В същото време броят на хората с увреждания расте, а местата за паркиране на автомобилите им не са достатъчни в повечето градове в страната, пише "Труд".

Често и там, където ги има, спецпаркингите са постоянно заети от спрели коли. Така придвижването на хората с увреждания се оказва мисия невъзможна дори и с автомобил.

В София общината е издала 10 205 броя стикери за безплатно паркиране на хора с увреждания. Малко повече са всички места за паркиране в синята зона в града. От кметството уверяват, че от платените места над 5% са отредени за хора с увреждания. Освен това инвалидите могат да паркират безплатно на всички места, които са публична общинска собственост.

Проблемът с паркирането в града обаче е огромен за всички - коли денонощно заемат улици и тротоари. От кметството не крият, че случаите на неправилно и неправомерно спрели автомобили на здрави хора върху маркираните със знак и синя боя места за инвалиди са чести. Освен санкцията от КАТ за неправилно паркиране, автомобилите се вдигат с общинския “паяк” и се откарват на наказателен паркинг. Така освен глобата от полицията - около 30 лв., нарушителят отнася и 30 лв. такса за “паяка”, като и по левче за всеки час престой на наказателния гараж. Видът и марката на автомобила нямат значение, уверяват от Центъра за градска мобилност.

Освен това нарушение от общинската фирма установяват перманентно и фалшиви стикери за паркиране по инвалидност. Те се изземат от притежателя им и за провинението се сезира районното полицейско управление.

В Шумен близо 150 души имат карти за безплатно паркиране по инвалидност. Маркираните в синьо места за тях са около 20 и още толкова в други райони на града. На тях често спират неправомерно джипове и всякакви луксозни коли. Нарушителите получават “скоба” на автомобила си. Така паркирането на нахалниците излиза 10 лв., колкото е глобата за освобождаване на колата. Глобени са 20 души от началото на годината, каза шефът на общинската фирма Сергей Стойков.

За да се ползва преференцията само от нуждаещите се, тази година общината прие промени в Наредбата за автомобилното движение. Право на престой без пари до 2 часа дневно имат само хората с поне едно от 29 заболявания на опорно-двигателния апарат. Шуменецът Антон Антонов обаче заведе дело в Административен съд и през юли нововъведенията бяха отменени. Съдът се мотивира с това, че не е взето задължителното становище на Агенцията за хора с увреждания.

Догодина промените пак ще бъдат предложени за гласуване от общинския съвет, но със становище на агенцията, каза Стойков, който се надява ограничението пак да действа. Карти за инвалидност ползват сега над 5000 души в града.

Големи неприятности си докара бившият полицай от Кюстендил Красимир Димитров за това, че закарал с колата си своя близка инвалид на зъболекар и решил да паркира в клетка за хора с физически увреждания. Докато се забавили при зъболекаря, паякът минал и вдигнал колата му. За да си я вземе обратно, Димитров платил санкция от 30 лв. Но оспорил глобата.

“Вярно, че на това място има знак “Забранено спирането”, но в съответния член на закона се казва, че се правят изключения за инвалиди. От общинското предприятие “Охрана” се убедиха, че съм прав”, категоричен е бившият полицай. По казуса той се срещнал и с кмета на общината Петър Паунов. Накрая му върнали парите, а от общината му изпратили и извинително писмо.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3178 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини