Сеул и Вашингтон започнаха военни маневри

  • 23 август 2016 07:15

  • 1393
  • 0
Сеул и Вашингтон започнаха военни маневри
© Gettyimages (архив)

Десетки хиляди южнокорейски и американски войници започнаха маневри, симулиращи отблъскване на севернокорейско нападение. В отговор Пхенян заплаши с нанасяне на превантивен ядрен удар, предаде БТА, цитирайки АФП.

Маневрите "Улчи фрийдъм", които се извършват всяка година, са на практика продължаваща две седмици компютърна симулация. В тях участват 50 000 южнокорейски и 25 000 американски войници, отбелязва АФП. Всяка година те засилват напрежението, но тази година те протичат в момент, когато отношенията вече са обтегнати. След като през януари Пхенян извърши четвърти ядрен опит и в продължение на няколко месеца изстрелваше ракети, някои експерти смятат, че отношенията между Южна и Северна Корея не са били по-напрегнати от 70-те години на миналия век, отбелязва АФП.

Напрежението се засили и поради серията бягства на севернокорейци. Най-емблематичното от тях беше дезертьорството на втория по ранг в посолството на Северна Корея във Великобритания. На заседание на правителството на Южна Корея президентката Пак Гън-хе предупреди, че има опасност "Северна Корея да извърши атентати и провокации, за да попречи на вътрешни вълнения, да разубеди други дезертьори и да всее хаос в нашето общество", припомня АФП. И Вашингтон, и Сеул заявяват, че целта на маневрите е изцяло отбранителна, припомня АФП. Китай, основен съюзник на Северна Корея, се обяви против маневрите. Агенция Синхуа отбеляза, че те ще направят Пхенян по-агресивен във вече напрегнатата ситуация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини