Депутатите обсъждат пенсионната реформа (обновена)

  • 07 декември 2011 19:05

  • 2972
  • 9
Депутатите обсъждат пенсионната реформа (обновена)
©

Парламентът ударно приема промените в данъчните закони, както и в бюджетите на Здравната каса и на НОИ за следващата година.

Мнозинството иска тази вечер да гласува окончателно в пленарната зала и текста за спорната пенсионна реформа.

Възрастта за пенсиониране от догодина ще се увеличи с четири месеца.

Очаква се дебатът да приключи късно тази вечер. Все още депутатите не са стигнали текстовете засягащи спорната реформа. От опозицията заподозряха, че дебатът е много внимателно планиран от ГЕРБ да се състои в такъв час, че медиите един път да бъдат изморени от тежкото обсъждане на данъчните закони, и втори път, ако в залата се стигне до ожесточен спор с опозицията, той да не бъде толкова детайлно отразен от медиите.

И така последно се очаква с промени в бюджета за НОИ да се промени Кодексът за социално осигуряване. Така че следващите три години възрастта за пенсиониране на работниците от трите категории труд да се увеличи плавно с още една година.

От догодина мъжете и жените ще се пенсионират с 4 месеца по-късно. През 2013 г. с още четири и през 2014 г. с още четири. Или за три години - възрастта ще се увеличи с още една година.

Опозицията вече се закани да сезира Конституционния съд.

заради пенсионната реформа. В основната на искането са червените депутати. Преди това те ще разчитат президентът Първанов да наложи вето. Ако то не мине те ще поискат магистратите да изтълкуват какво означава социална държава.

Единствените, които ще спечелят от този законопроект, това са управляващите от ГЕРБ, останалите хора ще загубят, тъй като в предпенсионна възраст няма работа и ще останат гладни и бедни каквато е политиката от две години насам”, смята Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия към НС.

Предложението на социалистите ще бъде подкрепено и от подписите на депутатите от ДПС, тъй като според тях реформата става на парче.

„Този междинен вариант не решава никакъв проблем на пенсионната система, както по отношение на фиска няма да реши тежкия проблем в дефицита ще създаде сериозен социален проблем ще увеличи сивия сектор”, каза Алиосман Имамов, депутат от ДПС.

От Синята коалиция също ще гласуват против.

защото управляващите нямали цялостна визия за промени в пенсионната система. „В момента има паника в обществото, има удвояване на заявленията на пенсиониране. Най-лошото е да има криза комбинирана с хаос, което се случва в момента”, каза Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция.

По-рано днес депутатите увеличиха акциза върху нафтата с 15 лв. за 1000 литра или със стотинка и половина от Нова година. Освен това парламентът потвърди решението да се въведе от второто полугодие на 2012 акциз върху природния газ като моторно гориво. Килограм синьо гориво, който зареждат шофьорите на метан станциите пък ще поскъпне с до 5 стотинки.

Управляващите не се притесняват от атака пред Конституционния съд.

Опозицията често атакува различни законопроекти, които са приемат в КС. Аз смятам, че тези текстове, които се гласуват тази вечер са конституционно правилни и едва ли съдът ще постанови тяхната отмяна, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея президентското вето не може да блокира реформата.

Президентското вето означава да се върне законопроекта за още едно разглеждане в пленарна зала. Просто ще спазим изискванията на Конституцията и ще разгледаме още веднъж законопроекта. Не смятам, че има проблем да го приемем още веднъж и пенсионната реформа ще продължи. Може би ще се забави с 15-20 дни, но това едва ли ще е фатално, каза Стоянова пред бТВ.





 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2972 9

Коментари 9

Добави коментар
Развигор

2011.12.12 | 18:41

8
В цяла Европа вдигат възрастта за пенсиониране, на всичко отгоре ние сме най-застаряващата нация, ама комунистите кво ги интересува, важното е популисткият муабет да върви. Долно племе комунистическо.

2011.12.12 | 18:41

9
deeba twojta majka deeba pederuga smotana,shte se radwam da ti har`at pensiqta ne ti drugi da ti q har`at
Мария

2011.12.12 | 18:41

7
Това е "реформа" на инат - ясно е, че няма да има никаква практическа полза . Защо го правят? За да загробят още повече хора от народа, който и без друго е болен и беден? ТОВА Е ГЕНОЦИД!

2011.12.07 | 22:27

1
Абе май улесняват следващото правителство???
мм

2011.12.12 | 18:41

6
Защо ни е тая реформа, тя ли ще ни разреши проблемите ... генерално. Със сугурност НЕ. Защо вместо да увеличават годините за пенсиониране не се захванат с ограничаване и намаляване на дела на сивата икономика. Е ... ние хората знаем. Защото основните спонсори на управляващите са тия гадни, мазни, злобни работодателчета които експлоатират хората до предел. А който НЕ иска да доживее до пенсионна възраст, нека да продължава да зяпа с празен поглед телевизора и да критикува всички протестиращи.

2011.12.12 | 18:41

5
30 % коледно намаление от W W W . S P O R T N A M E D I C I N A . C O M
stoycho

2011.12.12 | 18:41

4
добри са реформатори тези гербаджии та на бъдещето на балгария ли не посегнана на маиките ли не посегнана ли та на целия народ ли не ощитина та хаус ли не съсдадаха в даржавата то не бяха земеделци то жепеици и все пак благодаримти Боико ти примиер които СИ ПОСТАВЕН да работиш преди вси4ко за доброто на хората в тази държава или не да обслужваш и да се подмазваш на европеиския парламент но те призовавам да леко да се наведеш и да си свалиш гащите

2011.12.07 | 22:56

3
ехх деси десиии тури една твоя снимка да те видя та да знам теб ли да псувам или майка ти

2011.12.07 | 22:53

2
къде са тия депутати бре? залата е празна

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини