Вежди Рашидов пристигна в Пловдив да огледа щетите от пожара в Тютюневия град

  • 22 август 2016 11:02

  • 1361
  • 0
Вежди Рашидов пристигна в Пловдив да огледа щетите от пожара в Тютюневия град
© Булфото

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко пристигна в Пловдив, където експерти на министерството днес започват проверка на обстоятелствата около опожаряването на тютюневите складове в събота следобед.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко лично ще огледа мястото и пораженията, след което е насрочил среща с кмета Иван Тотев за уточняване на предстоящите общи действия, предаде БНР.

Днес се очаква Община Пловдив да обяви кои са последните собственици на вече изгорелите тютюневи складове, сред които и емблематичната сграда, дарена от Димитър Кудоглу на града.

Сградите са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" /по имената на улиците, на които се намират/. Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки завъзможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл, увериха от ведомството.

Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., припомниха от министерството на културата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини