Берлин се опитва да намали напрежението с Анкара

  • 18 август 2016 20:51

  • 3429
  • 1
Берлин се опитва да намали напрежението с Анкара
© Gettyimages (архив)

Германският министър на вътрешните работи похвали днес Турция за отличното сътрудничество в борбата с тероризма, проявявайки явно усилие да намали напрежението с Анкара след изтичането на документ на германското правителство, в който се посочва, че Турция е станала център за ислямистки групировки, съобщи БТА, цитирайки Ройтерс.

Германската държавна телевизия АРД тази седмица публикува част от конфиденциален доклад на германското правителство, в който бе посочено, че ислямизацията на турската вътрешна и външна политика е превърнала страната в център за ислямистките групировки, действащи в региона. Документът е проблем за канцлера Ангела Меркел, която е критикувана от някои германски и европейски депутати за това, че изглежда се подмазва на Анкара, за да помогне за спиране на притока от мигранти към Европа, въпреки безпокойствата за състоянието на човешките права в Турция. Изтичането на доклада година преди федералните избори в Германия разпали обвинения в средите на правителствената коалиция.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви в сряда, че не съжалява за изтичането на документа, но днес възприе умиротворителен тон, като посочи, че обменът на информация с Турция за движения на поддръжници на "Ислямска държава", е добър.
Мога да кажа, че сътрудничеството с турските колеги, службите за сигурност, полицията и моите колеги е отлично, посочи Томас де Мезиер на пресконференция по въпросите на вътрешната сигурност. Той каза също, че е "близко до сърцето му" да подчертае колко добре турските власти се справят с разследването на нападението в Истанбул през януари, при което бяха убити германски туристи.
Конфиденциалният документ, публикуван от телевизия АРД, е бил изготвен от германското вътрешно министерство в отговор на запитване на депутата от Левите Севим Дагделен и е базиран на информация на германската разузнавателна служба (БНД).

Многократното изразяване на солидарност и действията в знак на подкрепа за египетското ислямистко движение "Мюсюлмански братя", за Хамас и за въоръжените ислямистки опозиционни групи в Сирия от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган изтъкват тяхното идеологическо сходство, бе посочено в отговора на германското правителство на запитването на Дагделен. Турското външно министерство реагира остро, като посочи, че "твърденията са нова проява на изкривеното мислене", чрез което от известно време се правят опити да се засегне турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.19 | 16:34

1
Този на снимката е жив педал. Като сложим и дъртата курва Меркел, нещата хич не изглеждат добре за ЕС и в частност за БГ.

Добави коментар

Водещи новини