КНСБ плаши с протест

  • 17 август 2016 13:21

  • 1636
  • 0
КНСБ плаши с протест
© Булфото/Архив

КНСБ е готова да организира протест заради минималния осигурителен доход (МОД). Това предупреди изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева. Оттам настояват да се съобразят с техните искани заради липсата на диалог с бизнеса.

Между работодателите и синдикатите зрее напрежение заради МОД, който се договаря повече от 10 години в общо 85 икономически дейности. Тази година обаче преговорите не стартираха, припомни БНР. Бизнесът вече поиска отмяна на МОД с писма, изпратени до финансовия министъри министъра на труда и социалната политика. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че МОД е отживелица. Той обясни, че близо 300 000 българи работят в икономически дейности, в които, заради административната намеса на пазара на труда, минималната заплата е по-висока от средния осигурителен доход.

От другата страна на спора синдикатите смятат, че договарянето на праговете води до ръст на осигурените, до повече приходи в общественото осигуряване и до повече данъчни постъпления.

"Това е един нов подход да се бойкотира една мярка срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция срещу интересите на работниците и служителите, която всяка година работодателите пробват", коментира Ася Гонева.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини