Арестуваха млад мъж за атентата срещу църква във Франция

  • 10 август 2016 18:35

  • 1522
  • 0
Арестуваха млад мъж за атентата срещу църква във Франция
© Getty Images/Guliver

Мъж на 21 години е задържан в района на Тулуза в хода на разследването на убийството на свещеника на църквата на френския град Сент Етиен дю Рувре, предаде Франс прес. В края на юли двама радикализирани младежи нахлуха в храма и прерязаха гърлото на духовника.

Мъжът, който е задържан заради това престъпление, е подложен на разпити. Той може да остане в ареста до 4 дни съгласно френския закон за тероризма. Според източник от полицията задържаният е разговарял с двамата убийци на 85-годишния свещеник. Отговорността за убийството в църквата в градчето Сент Етиен дю Рувре, което е в района на град Руан, беше поета от организацията Ислямска държава, припомня АП, цитирана от БТА.

Според следователите задържаният 21-годишен мъж не е бил на мястото на нападението в деня на извършване на атентата. Те искат да установят дали той е посетил църквата в дните преди нападението срещу свещеника.

На 26 юли 19-годишните Абдел Малик Птижан и Адел Кермиш взеха за заложници петима души и убиха свещеника, ръководел църковната служба, преди да бъдат ликвидирани от полицията. Двамата младежи, живеещи на 700 километра един от друг, са се запознали няколко дни преди да преминат към действия, чрез социалната мрежа Телеграм.

Фарид К., братовчед на Птижан, беше разпитан и арестуван на 31 юли. Според парижката прокуратура той е знаел, че братовчед му се готви да прибегне до насилие. Няколко души, чиито имена се споменават при други разследвания, също представляват интерес за следствието. На други вече са повдигнати обвинения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини