Транссексуална жена не може да си вземе пенсията

  • 10 август 2016 17:09

  • 2880
  • 2
Транссексуална жена не може да си вземе пенсията
© Getty Images

Сложен юридически казус затрудни Върховният съд на Великобритания. Магистратите не успяха да вземат решени по повод пенсионните права на транссексуална жена. В безизходицата те се обърнаха към Съда на Европейския съюз, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

М. Б. e родена като мъж, но била записана като жена от 1991 г., а през 1995 г. претърпяла и операция за смяна на пола. През 2008 г. британката навършила 60 години и кандидатствала за държавна пенсия, на каквато съгласно британското законодателство имат право жените, родени преди 1950 г. Молбата й била отхвърлена, защото нямала удостоверение за признаване на пола - документ, който тя не можела да получи, тъй като имала съпруга. По онова време еднополовите бракове във Великобритания още не били узаконени.

През 2014 г. Великобритания узакони еднополовите бракове и сега може да бъде издадено удостоверение за признаване на пола на сключил брак транссексуален със съгласието на брачния му партньор. Въпреки това на М. Б. не било позволено да получава пенсия като жена и й било казано, че ще има право на пенсия, когато стане на 65 години. Ищцата е завела дело срещу държавата с аргумента, че при нейния случай е нарушена директива на ЕС за равнопоставено отношение към мъжете и жените в областта на социалната сигурност.

Последвайте канала на

БТА
2880 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2018.03.02 | 01:59

2
Жените що не реват за дискриминация за това, че почват да вземат пенсии 5 години по рано от мъжете? Или равенството и надравенството са само когато е изгодно.
БОЙКО ФЕСА Е ТУРСКА РАЧАВРА НА ЕРДОГАН

2017.01.05 | 18:27

1
БИЛ Е БОЙКО ХАНЪМ

Добави коментар

Водещи новини