Диян Стаматов: Трябва да направим учителската професия по-атрактивна и привлекателна

  • 10 август 2016 08:55

  • 2582
  • 0
Диян Стаматов: Трябва да направим учителската професия по-атрактивна и привлекателна
©

Проблемът с недостига на учители тепърва ще расте. За тази година не се притеснявам, но трябва да мислим за по-далечното бъдеще. Основен недостиг има в сферите на математиката, информационните технологии и чуждите езици. Основната ни цел да направим учителската професия по-атрактивна и привлекателна.

Това каза пред камерите на БТВ заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Преди дни представихме новите квалификации на учителите, които вече стават задължителни. Това ще спомогне на младите учители да повишат подготовката си и съответно да получават по-високи заплати. В момента средната заплата е 850 лева в системата, но тя е доста динамична. И аз бих искал учителите да получават по 2000 лева, но реалностите са други. Всички управляващи работят в сферата на образованието. Ангажиментът за по-високи заплати в образованието е на премиера и министъра на финансите, разкри Стаматов.

Няма никакви политически инструменти при назначаването на директори на училища. Реформата в образованието е доста голяма. Първата стъпка беше новия закон. Днес ще представим и проектите за нови учебници за I и V клас. Има огромен интерес от всички издателства. Учебниците ще бъдат напечатани до 15 септември, обеща заместник-министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини