БСП иска да развърже ръцете на Борисов за „Белене“ (обновена+видео)

  • 09 август 2016 14:46

  • 8485
  • 27
БСП иска да развърже ръцете на Борисов за „Белене“ (обновена+видео)
© БСП

Нарастването на дълга е нещо, което допълнително усложнява ситуацията. Искаме да развържем ръцете на правителството, за да може да преговаря спокойно за АЕЦ ''Белене“. Това заяви Явор Куюмджиев от БСП по време на пресконференция днес.

Левицата разкри, че е доволна от това, че премиера Бойко Борисов е преосмислил позицията си и е осъзнал, че проектът „Белене“ трябва да се осъществи. БСП обаче отправи критика, че е несериозно да се водят разговори с потенциални инвеститори, при положение, че има мораториум върху изграждането на съоръжението.

„Винаги сме били изключително постоянни относно белене. Предлагаме изцяло нашата експертна помощ с познания, с контакти, за да може този важен проект да се осъществи“, коментира още Куюмджиев.

Той подчерта, че нарастването на дълга на страната след арбитража допълнително усложнява ситуацията и налага общи действия за излизане от ситуацията. Именно затова и БСП са внесли искане до председателя на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 за свикването на извънредно пленарно заседание, на което да се обсъди проекта на социалистите за отмяна на решението през 2013 г. за замразянето на проекта.

В страни от енергийната тема, в БСП се готвят за разговори с АБВ относно президентските избори. Дългоочакваната среща ще се състои утре, съобщи евродепутатът Илиана Йотова. БСП ще отиде на консултациите с повече от шест имена. Йотова обясни, че освен официалните шест номинации, има няколко допълнителни на „партийни колеги“, които са заявили желание да останат сред номинираните, въпреки че имат по-малко гласове от вътрешното допитване в партията. Тя добави, че това са Таско Ерменков и Марио Трайков. На въпрос дали името на ген. Румен Радев е в списъка на БСП, с който те ще отидат при АБВ, Йотова обясни, че ако има указ на президента, това ще се случи.

Междувременно в БСП не драматизират оттеглянето на Татяна Дончева и „Движение 21“ от преговорите за обща президентска кандидатура. Илияна Йотова допусна, че решението е било взето емоционално.

„Очевидно след нашите процедури стана ясно, че Дончева няма как да общата ни кандидатура, което е ускорило решението й“, коментира евродепутатът.

От обясненията й обаче стана ясно, че БСП няма обърне гръб на „Движение 21“ и ще разчита да работят заедно за политическата промяна.

„Ние твърдо сме решили да спечелим тези избори и да променим модела на управление. Президентските избори ще бъде отключващият момент за това“, подчерта Йотова.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
8485 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар
само питам

2016.08.11 | 10:21

27
Та коя е другата държава съизмерима по площ с България, която има АЕЦ? Освен Белгия, която я закрива преди 2025г...
Крум Усаински-Крупник

2016.08.11 | 10:21

26
УНГAРИЯ СЪЩО РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ.САМО ЩЕ КУПУВАМЕ ТОК ОТ СЪСЕДИТЕ.
NGN

2016.08.10 | 17:22

25
Хора! Осъзнайте се! Както и да го погледнеш не ни трябва нова атомна цантрала. Свгашните инсталирани мощности далеч надхвърлут нуждите ни за десетки години напред. С нова атомна централа тока няма да поевтинее а от изнасянето на енерия ще се пълнят джобовете на енергийните мафиози а ние ще изплащаме още десетки години. Да не говорим за земетръсните опасности за складиране на отработеното гориво, замърсяването, пълната абсолюта заемергиина зависимос само от една единстена страна и т. Н. Заклевам ви в името на децата на Балгариасклад

2016.08.10 | 17:22

24
Алоооооо пенкилерите нуждите от ток ще нарастват кво ше праите ако колите на ток станат масови или се пуснат скоростни влакове и те са на ток. Да не би Козлудий да е вечна централа като се построи новата старата вече ще и изтекъл срока на експлоатация!
народна

2016.08.10 | 17:21

23
Те и до сега ръцете му не бяха вързани. Езикът му се завърза от противопосочни обяснения. Все пак това гьол ли е или изгодна инвестиция?
а такааа всичко си дойде на мястото

2016.08.10 | 17:21

22
Е СЕГА ВЕЧЕ ЛЪСНА МАЙ ОБЩИЯ ИМ ПРОИЗХОД С Б.Б.! ИСКАЛИ " ДА МУ РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ"??? ЗА КАКВО БЕ?? ЗА ВЗЕТИТЕ МАЙ ПРЕДВАРИТЕЛНО КОМИСИОННИ, НАЙ-ВЕЧЕ МАЙ ОТНОВО С ЕДИН ВИДЕН "БИЗНЕСМЕН" БЕЗ ГРАМ ТРУДОВ СТАЖ, ДЕТО СЕ БИЛ"ОТТЕГЛИЛ"??? ЧУДНИ УСЛУГИ СИ ПРАВЯТ ВЗАИМНО И СТАВАТ МИЛИОНЕРИ, А НИЕ МЪЛЧИМ И ОБЕДНЯВАМЕ ВСЕКИ ДЕН! СРАМНО!
сега се целунете братски

2016.08.10 | 17:21

21
Никога не е спиран май тоя проект след като всяка година постоянно се говори как се плащат заплати на някакви лица, охрани на площадката, наливат се едни пари, неизвестно за какво / самия премиер каза че около 3 милиарда са отишли досега за там, след като не сме плащали реактора дето ни съдят за него/? И що не кажат кой участва в тези управителни съвети ли са какво е, за изграждане на Белене и какви пари са получавали стоящите в тези съвети, та да си проличи за какво май иде реч?
Манев

2016.08.10 | 17:20

20
БСП иска да прехвърли отговорността на Борисов и в случай на провал ще започне голямото хулене.

2016.08.09 | 20:42

18
Една голяма по територия държава може да си позволи “лукса” атомна централа. За България една “чернобилска” авария е равносилна на закриване на държавата. Колко са държавите съизмерими по площ с България които си позволяват такова “удоволствие”, което по скоро прилича на игра на руска рулетка…Белгия закрива АЕЦ до 2025г. Та коя е другата държава, освен московския сателит-България?

2016.08.09 | 20:44

19
Трябва малко да се образовате за да давате мнения по въпроси, които не разбирате.
фесБойко мазната свиня

2016.08.09 | 20:39

17
УNГAРИЯ ПО-МАЛКА ПО ПЛОЩ.
ЗАЩО путин ПЕДАЛА ОБИЧА ЕРДОГАН МАНАФА ?????????

2016.08.09 | 18:54

16
НЕ НИ ТРЕБВА ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ руските БРАКМИ СА ОПАСНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ЗАЩО путин ПЕДАЛА ОБИЧА ЕРДОГАН МАНАФА ?????????

2016.08.09 | 18:54

15
НЕ НИ ТРЕБВА ВТОРИ ЧЕРНОБИЛ руските БРАКМИ СА ОПАСНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини