Костенурките се върнаха в Италия

  • 08 август 2016 16:53

  • 2780
  • 0
Костенурките се върнаха в Италия
© GettyImages

Изчезналите от Апенините през последните десетилетия морски костенурки „карета карета“ снасят отново яйцата си по плажовете на полуострова и по тези на островите край него – зарадваха се вчера италианските медии, пише "Монитор".

Защото според природозащитниците завръщането на незлобливите и симпатични влечуги означава чиста вода, чист пясък и по-малко железобетон по крайбрежните ивици. С други думи проблемите, които преди няколко десетилетия са ги накарали да емигрират от италианските морета към тези на Африка и Балканския полуостров, вече са решени към по-добро.

Според италианските активисти на WWF или Световния фонд за защита на дивата природа в момента под тяхна закрила се намират над 50 гнезда на морски костенурки. Тъй като във всяко от тях има между 50 и 60 яйца, то до края на лятото от там би трябвало да се пръкнат към 3000 „бебета карета карета“.

Първите 58 между впрочем вече се излюпиха на плаж в Южната област Калабрия при това цели десетина дни „предсрочно“ заради доста якото затопляне на времето. Там се намират повече от половината от издълбаните от костенурките-майки в пясъка „полози“, но не са малко и тези в съседната област Пуля, както и по островите южно от Сицилия – Линоза, Лампедуза и Заешки.

Природозащитниците очакват там костенурчетата да се излюпят към средата на август, а малко по-късно бял свят ще видят и тези от гнездата на остров Сардиния. През септември ще дойде ред на тези, които учудиха най-много блюстителите на реда в природата – затворените засега в топлите пясъци по плажовете край столицата Рим и на намиращата се над столичния град област Тоскана. А да се случи подобно нещо там се смяташе невъзможно, тъй като и морската вода, и пясъците не са съвсем чисти, а излетият през годините по брега цимент е в колосални количества.

Италианските медии подчертаха в дописките си за завръщането на смятаните за приятел на човека костенурки, че освен въпросното явление, удивителен е и фактът, че човекът се е оказал изключително съпричастен с него. Вместо да рушат гнездата и да чупят яйцата в тях, както е ставало в миналото, открилите ги хора винаги са съобщавали на природозащитниците за тях и са били вземани своевременно мерки за закрилата им.

Така от догодина достигащото метър влечуго, което обича да си играе с децата, ще носи все повече радост на позабравилите го жители на Апенините.

Последвайте канала на

Novini.bg
2780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини